Er zijn veel vragen en meningen over zoetstoffen. Door alles wat er in de media wordt gezegd, is het soms lastig om feit van fabel te onderscheiden. Om deze reden stond het Kenniscentrum Zoetstoffen de afgelopen weken op de 50Plus Beurs en het Lekker Leven Festival. Met de stand ‘Zoetstof is OK!’ kan je op een interactieve manier kennismaken met verschillende zoetstoffen.

Wij gebruiken ook zoetstoffen in onze producten en hebben meegedacht op Zoetstof is OK als concept voor beurzen en festivals. Nieuwsgierig reisden we af naar de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Hier spraken we een aantal bezoekers en liepen zelf door de interactieve stand.


Vraag en antwoord

Je komt zoetstoffen in veel verschillende vormen en producten tegen: in frisdrank, kauwgom en snoep, maar ook in zoetjes voor in de koffie. Zoetstoffen zijn grondig onderzocht en veilig bevonden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, veilig voor diabetici en kunnen helpen bij het afvallen. Toch doen er helaas ook negatieve geruchten de ronde over zoetstoffen. Bij de stand ‘Zoetstof is OK!’ staan medewerkers die vragen beantwoorden, kun je zelf zoetstoffen proeven en zijn er leuke receptenkaarten om eens te koken met zoetstoffen. Ook kun je een zoetstoffen test doen om te zien hoeveel je van een bepaalde zoetstof per dag mag consumeren.

Zo kwam een bezoeker erachter dat ze met haar ontbijtyoghurt en twee frisdranken per dag, nog lang niet aan haar ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname per kilogram lichaamsgewicht) zat. “Door yoghurt en frisdrank met suiker te vervangen door light producten, ben ik in het afgelopen jaar al 15 kilo afgevallen”, vertelt zij. “Ik ga nu niet nog méér zoetstoffen gebruiken, maar vind het wel fijn om te weten dat mijn vaste producten kleine hoeveelheden zoetstoffen bevatten.”

Positief over zoetstoffen

Ook spraken we een bezoeker uit Venray. Hij is op zoek naar alternatieven voor suiker en heel geïnteresseerd in zoetstoffen. Hij laat zich niet tegenhouden door de negatieve berichten. “Ik ben juist heel blij dat zoetstoffen bestaan. Ik ben bezig met afvallen en er is al 10 kilo af, mede door gebruik van suikervervangers. Zo heb ik laatst zelf pruimenjam gemaakt met een vloeibare zoetstof. Het was heerlijk en zelfs de boer merkte geen verschil,” vertelt hij. “Ik wil zo graag afvallen dat ik best wil inleveren op de smaak als mijn eten daardoor minder calorieën bevat, maar ik moet zeggen dat ik het verschil niet echt proef tussen suiker en zoetstoffen.”

Zoetstoffen helpen niet alleen bij het afvallen, maar zijn ook een veilig alternatief voor diabetes patiënten. Suikervervangers zoals aspartaam, acesulfaam-K en stevia beïnvloeden de bloedsuikerspiegel namelijk niet. “Het is zo goed dat deze stand op de beurs staat,” vertelt een bezoeker. “Ik heb diabetes en vind zoetstoffen echt een geweldige uitvinding. Ik ben oud biochemicus en heb daarom helemaal geen angst voor zoetstoffen. Aspartaam is bijvoorbeeld één van de meest onderzochte stoffen ter wereld.”

Ook kennismaken met zoetstoffen?

Als je altijd al vragen hebt gehad over zoetstoffen, is dit je kans om er meer over te weten te komen. Naast de 50PlusBeurs en het Lekker Leven Festival, staat het Kenniscentrum Zoetstoffen ook op andere evenementen. Van 17 t/m 23 november vind je de stand op de Margriet Winter Fair in de Brabanthallen Den Bosch.