Bij Coca-Cola is diversiteit meer dan alleen een beleid. Het is een onlosmakelijk deel van wie wij zijn, hoe we opereren en hoe we onze toekomst zien. Sinds 1 juli 2018 is Rein de Jong, Director Supply Chain Nederland, verantwoordelijk voor de Diversity & Inclusion (D&I) council voor Coca-Cola European Partners in Nederland. Samen met Alicia van den Boom, werkzaam in de Coca-Cola fabriek in Dongen, vertelt hij waarom het zo belangrijk is dat we ons hier op dagelijkse basis voor inzetten.

Het D&I team van Coca-Cola European Partners bestaat uit acht diverse collega’s die zich samen inzetten voor een inclusieve en diverse werkomgeving. Man of vrouw, protestant of moslim, iedereen hoort erbij en levert een bijdrage binnen het bedrijf. Op deze manier streeft de D&I council naar het verder groeien van een mix van cultuur, leeftijd, achtergrond en een mooie balans in de genderdiversiteit.

Diversiteit bij Coca-Cola

Als er iemand bij Coca-Cola European Partners toegewijd is aan diversiteit binnen het bedrijf, dan is het Rein de Jong. Sinds hij op 1 juli verantwoordelijk werd voor de D&I council, streeft hij naar een werkomgeving die meer toegankelijk en divers is voor teams en individuen: “In een diverse en inclusieve werkomgeving worden discussies levendiger, gesprekken leuker en besluiten meer gebalanceerd. Hier wordt het bedrijf beter van en de medewerkers gelukkiger. Prachtig toch!”

Rein de Jong, Director Supply Chain Nederland

Rein ziet het thema diversiteit als een belangrijk onderdeel van Coca-Cola, want de personeelssamenstelling hoort ook een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Zo biedt de ontwikkeling van diversiteit voordelen en dat ziet hij ook terug bij zijn werknemers: “Alicia is een mooi voorbeeld van wat een inclusieve werkomgeving kan betekenen voor een werknemer. Ze heeft in het verleden een transformatie ondergaan van man naar vrouw. Ik vind het mooi dat ze zichzelf is gebleven, maar ik vind het nog geweldiger om te zien dat ze haar werk op dezelfde manier kon blijven doen. Ze is een gewaardeerd teamlid en haar collega’s hebben laten zien wat inclusie echt betekent.”

En hoe beleeft Alicia dit zelf?

Met ruim 45 jaar werkervaring bij Coca-Cola zijn een aantal collega’s van Alicia ook vrienden geworden. Dit maakte het voor haar nog spannender om iedereen te vertellen over de transitie: ”Het was vooral spannend om te vertellen over mijn transitie omdat de productie vaak een masculiene werkomgeving is, want daar werken nou eenmaal meer mannen dan vrouwen. Daarom was het eerst aftasten hoe de omgang met mijn collega’s zich ontwikkelde. Ik merkte al snel dat er niks was veranderd en dat ik bij hen voor alles terecht, voor zowel problemen op de werkvloer als van mijn privéleven.”

Alicia van den Boom

Vrouwen in managementfuncties

Het streven naar een diverse en inclusieve cultuur keert terug in ons duurzaamheidsplan This is Forward. Waarin we aangeven dat 40% van onze managementfuncties bekleed moet worden door vrouwen. Alica vindt dit een goede ontwikkeling en trend die Coca-Cola moet doorzetten in de toekomst: “Ik ga bijna met pensioen, maar natuurlijk heb ik nagedacht over de mogelijkheden die ik zou willen grijpen bij Coca-Cola als ik jonger was. Ik vind het goed dat dit streven er is, want het is belangrijk om te laten zien dat je aan 100% van je personeel denkt. Dezelfde instelling zag ik terug in de periode van mijn transitie. Daarom wilde ik graag vertellen over deze periode die ik heb ervaren. Je huidskleur, afkomst, religie of geaardheid maakt hier niet uit op de werkvloer. Dat vind ik mooi aan werken bij Coca-Cola.”