We gebruiken koolstofdioxide voor de priksensatie in onze dranken, maar hoeveel CO2 stoten we eigenlijk uit als we een blikje of flesje Coca-Cola produceren? Samen met Carbon Trust hebben we dit gemeten. Zo weten we precies wat onze impact op het milieu is. 

Om de ecologische voetafdruk van een blikje Coca-Cola, een glazen flesje Coca-Cola light en een PET-fles Coca-Cola zero sugar te meten, hebben we naar elk aspect van de drank gekeken. Van het transport van de grondstoffen en de verpakkingen tot de productie van de dranken en de afvoer van lege flessen en blikjes. Als je weet hoe groot de ecologische voetafdruk is en waaruit deze bestaat, dan kan je makkelijker maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. 

Ecologische
voetafdruk (g/CO2

Coca-Cola 

Coca-Cola light

Coca-Cola zero sugar

330 ml blikje

170 g

150 g

150 g

330 ml glazen flesje

360 g

340 g

340 g

2 L PET-fles

500 g

400 g

400 g

Het is de eerste keer dat Carbon Trust de ecologische voetafdruk van een frisdrankmerk heeft gecertificeerd. We willen graag zo milieuvriendelijk mogelijk werken en onze verantwoordelijkheid nemen als 's werelds favoriete frisdrankproducent.

De CO2 voetafdruk van een blikje Coca-Cola


Ter info: Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek in Groot-Brittannië en zijn niet beschikbaar van toepassing op de Nederlandse situatie. Voor Nederland zal de CO2 voetafdruk nog iets lager zijn onder andere omdat Coca-Cola in Nederland groene stroom inkoopt voor de productie. Ook hergebruiken wij glazen flessen, in plaats van deze eenmalig te gebruiken. Bovendien is het percentage gerecycled PET in onze in Nederland geproduceerde PET-flessen hoger.

Lichtere en meer gerecyclede verpakkingen

Nu we de ecologische voetafdruk weten, kunnen we milieuvriendelijker produceren. Zo ontdekten we dat de verpakking voor 30% tot wel 70% verantwoordelijk is voor de ecologische voetafdruk van één drankje. Daarom hebben we nog harder gewerkt om onze flessen en blikjes lichter te maken. We gebruiken meer gerecycled materiaal en maken het jou steeds makkelijker om flessen en blikjes te recyclen.

Norm voor producten

Tom Delay, algemeen directeur van Carbon Trust, vertelt: "Coca-Cola was één van de eerste bedrijven die zich heeft aangemeld om de ecologische voetafdruk door ons te laten meten. Als onderdeel van hun voortdurende inspanningen om hun impact op het milieu terug te dringen, heeft Coca-Cola een belangrijke bijdrage geleverd aan onze norm voor het vaststellen van de ecologische voetafdruk van producten.”