Solidariteit en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw zijn het hele jaar door belangrijke thema’s in ons bedrijf. Zo is The Coca-Cola Company initiatiefnemer van 5by20, een programma dat zich inzet om de positie van vrouwen wereldwijd te versterken.

Vrouwen zijn krachtige pijlers in onze samenleving, zowel als individu, maar ook als collega’s, moeders, zussen en partners. Wereldwijd hebben vrouwen al een hele weg afgelegd. “Met het project 5by20 willen we bepaalde barrières doorbreken en de positie van vrouwen nog meer versterken”, zegt Ulrike Sapiro, Directeur Duurzaamheid bij The Coca-Cola Company.


5 miljoen vrouwelijke ondernemers tegen 2020

Toch zijn er nog veel plekken in de wereld waar het leven lastig is voor vrouwen. Als ze echter toegang hebben tot de juiste ondersteuning dragen vrouwen bij tot de opbouw van gemeenschappen en zijn ze in staat om de wereldwijde economische groei aanzienlijk te versnellen. Daarom ontstond in 2010 5by20, een internationaal initiatief van The Coca-Cola Company om de economische emancipatie van 5 miljoen vrouwelijke ondernemers mogelijk te maken tegen 2020. The Coca-Cola Company en haar bottelaars zoals Coca-Cola European Partners werken samen met kleine bedrijven in meer dan 200 landen en gebieden in de wereld – van fruittelers en recyclers tot retailers en ambachtslieden.

coca-cola 5by20.png

De behoefte aan economische ondersteuning bij vrouwen is het grootst in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. “Wij kijken in welke landen we het meest toegevoegde waarde kunnen bieden en dat is in ontwikkelingslanden, maar ook in Europa hebben we langlopende projecten. Zoals GIRA Mjeres in Spanje dat gericht is op motivatietraining, kennisoverdracht en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Overal waar we actief zijn, willen we vrouwen voldoende ontwikkelingsruimte  geven. Binnen en dus ook buiten ons bedrijf.”, vertelt Ulrike.

Impact van 5by20

Eind 2015 maakten we economische emancipatie mogelijk voor maar liefst 1,2 miljoen vrouwelijke ondernemers. Daarnaast namen 60 landen deel aan het 5by20 programma. “Nog indrukwekkender is de impact van 5by20 op de levens van de vrouwen. Maar liefst 90 tot 95% van de vrouwen herinvesteert hun inkomen in het gezin”, vertelt Ulrike.

Kunstwerk van een plastic Coca-Cola flesje

Ambachtslieden maken een klein deel uit van de groep vrouwen die we met 5by20 ondersteunen, maar hun duurzame werk is een wereldwijde inspiratiebron. Ze zetten plastic flessen en blikjes om in prachtige handgemaakte tassen, sieraden en andere kunstwerkjes.  

Zo tovert eco-kunstenaar Sarah Turner Coca-Cola PET flesjes om tot fleurige LED lichtjes. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag stonden haar LED bloemen op het bureau van elke vrouw werkzaam bij Coca-Cola Nederland. Want ook wij vierden deze mooie dag met trots!