We hebben allemaal wel eens een ‘broodje aap verhaal’ geconsumeerd. Je weet wel, zo’n verhaal dat je hoort en zonder erbij na te denken, weer doorvertelt aan anderen. Maar is zo’n verhaal nu waar of niet waar? Hieronder vind je 5 aan Coca-Cola gerelateerde broodje aap verhalen.

Wil jij weten welke geruchten over Coca-Cola nu een fabel of feit zijn? Lees dan verder!

1. Er zit een minuscule hoeveelheid cocaïne in Coca-Cola

Coke in je Coke? Hoewel de naam het doet vermoeden, is dit toch echt niet waar. Zuid-Amerikaanse cocabladeren zijn een belangrijk ingrediënt van Coca-Cola, maar deze bladeren zijn zó behandeld dat ze geen cocaïne bevatten. Het andere belangrijke ingrediënt, de Afrikaanse kolanoot, bevat cafeïne. Dit maakt de unieke smaak van Coca-Cola compleet.

2. De Kerstman is door Coca-Cola bedacht

Dit is zeker niet het geval. De Kerstman bestond eerder dan Coca-Cola. Er zijn eeuwenoude illustraties van de Kerstman waarin hij afwisselend een rood, groen of geel pak draagt. Zijn uiterlijk is door de jaren heen ook veranderd: van kabouter tot elf.

In 1931 gaf Coca-Cola de reclametekenaar Haddon Sundblom wel de opdracht om de Kerstman opnieuw vorm te geven. Een goede vriend van Sundblom, Lou Prentice, stond model. Sundblom tekende een warm en gezellig figuur met een witte baard en een rood-wit pak. De verbintenis tussen de Kerstman en Coca-Cola is ontstaan nadat hij vanaf 1931 de hoofdrol heeft gekregen in de kerstreclames. Ieder jaar ontwikkelt Coca-Cola een bijzondere campagne om de magische sfeer van kerst over de hele wereld te verspreiden. De Kerstman zoals Sundblom hem in 1931 tekende speelt daarin nog steeds de hoofdrol.


3. Coca-Cola zero sugar’ verdwijnt in Nederland

Coca-Cola zero sugar zal niet verdwijnen in Nederland en wordt ook niet vervangen door “Coca-Cola No Sugar”. In sommige landen wordt Coca-Cola zero sugar, Coca-Cola No Sugar genoemd, zoals in Australië en Nieuw-Zeeland. Lokale markten zijn namelijk vrij in het maken van kleine aanpassingen in de naam en het etiket.

In Nederland waren wij in september 2016 één van de eerste markten die Coca-Cola zero sugar lanceerden en dat drankje gaat nergens heen!

4. Coca-Cola kan je goed inzetten als schoonmaakmiddel

Nee, Coca-Cola is geen wondermiddel waarmee je je badkamer kan schoonmaken. Coca-Cola bevat fosforzuur en net als alle zuren heeft dit een mild reinigend effect. Reguliere schoonmaakmiddelen doen niet alleen veel beter hun werk dan Coca-Cola, het is bovendien zonde om een heerlijk drankje te gebruiken voor het schoonmaken, toch?


5. Door je met Coca-Cola in te smeren, word je tijdens het zonnen sneller bruin

Nee, Coca-Cola is zeker niet geschikt om je mee in te smeren voordat je in de zon gaat liggen. Het drankje heeft namelijk een hoge zuurtegraad en bevat geen UV bescherming. Zo loop je het risico om juist sneller te verbranden. Ook versnelt Coca-Cola het bruiningsproces van je huid niet. Je kan het dus beter ijskoud drinken op een warme zomerdag, dan op je huid smeren.