Bio is hip en steeds meer consumenten gaan er naar op zoek. Maar wat is dat nu eigenlijk, biologisch? En wat is het verschil met biodynamisch en fairtrade? We zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Biologisch

Biologisch betekent dat de ingrediënten van agrarische herkomst zijn en zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest geteeld worden. Biologisch heeft dus betrekking op de manier waarop ingrediënten geteeld worden door de boer. De overheid heeft hier specifieke regels voor opgesteld. Daarnaast zijn biologische producten herkenbaar aan het EU Biolabel, een Europees label dat verplicht is voor alle biologische verpakte producten in Europa. Het label garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop.

Om een product bio te mogen noemen, moet minstens 95% van de ingrediënten afkomstig uit landbouw biologisch geteeld zijn. Water wordt daarin niet meegeteld. Kleurstoffen, zoetstoffen, sommige stabilisatoren, smaakversterkers en niet-natuurlijke smaakstoffen mogen niet gebruikt worden.

Biodynamisch

Biodynamische landbouw gaat nog een stapje verder dan biologische landbouw. In de zogenoemde BD-landbouw wordt het boerenbedrijf gezien als een organisme. De BD-landbouw probeert de natuurlijke levensprocessen te ondersteunen en op de natuur inwerkende krachten te hanteren. In BD-landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest en gifstoffen. Het is milieuvriendelijk en zo weinig mogelijk belastend of vervuilend voor het milieu.

Het volledige productieproces moet ook in overeenstemming zijn met de natuurlijke kringloop. Er wordt dus rekening gehouden met het gehele ecologische systeem (mens, dier, milieu, bodem, water en lucht). Producten die afkomstig zijn uit de biodynamische landbouw zijn te herkennen aan het Demeter keurmerk.  

Fairtrade

Waar biologisch en biodynamisch gaan over de manier waarop ingrediënten geteeld worden, slaat fairtrade op een economisch model waarbij de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn gewassen zodat hij een waardig bestaan kan hebben. Fairtrade producten zijn herkenbaar aan bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerk. Dit is een private standaard en wordt niet door de overheid gereguleerd.

Waarom Coca-Cola inzet op een biologisch drankje als Honest


“Steeds meer consumenten zijn op zoek naar duurzame en eerlijke producten waarvoor hoogwaardige en biologische ingrediënten gebruikt worden en waar niets aan toegevoegd wordt. Met Honest in onze drankenportfolio kunnen we beantwoorden aan die vraag”, zegt Jan Burger, Manager Scientific & Regulatory Affairs bij Coca-Cola.

Honest is gemaakt van kruidenthee, versterkt met natuurlijke fruitsappen en gezoet met biologische rietsuiker. Alle drie de varianten zijn laag in calorieën. De ingrediënten en het productieproces van Honest zijn gecertificeerd door de UK Soil Association, het grootste Britse keurmerk voor biologische landbouw. De Britse certificering is geldig in de gehele Europese Unie. De distributie en etikettering van Honest  in Nederland is gecertificeerd door SKAL. Daarom mag Honest ook het EKO-keurmerk dragen. Je vindt Honest in een 375ml PlantBottle bij onder andere Marqt en AH to go.

Kijk voor meer informatie op www.drinkhonest.nl