De Tweede Wereldoorlog had veel impact op de ontwikkeling van Coca-Cola, ook in Nederland. Direct na de oorlog werden de fabrieken opgebouwd en verdubbelde het aantal bottelarijen. In de fabriek in Dongen werd voor het eerst Coca-Cola geproduceerd. 

In 1940 werd de Rotterdamse bottelarij door de Duitsers gebombardeerd. Toen de Verenigde Staten zich in 1941 gingen bemoeien met de oorlog, werden duizenden Amerikanen overzee gestuurd. Robert Woodruff, directeur van Coca-Cola, wilde de moedige mannen en vrouwen steunen en beloofde dat “iedereen in uniform een flesje Coca-Cola voor 5 dollarcent kon krijgen, ongeacht waar hij of zij is en hoeveel het ons kost.” 

Voorbereiden op vrede

In 1943 stuurde generaal Dwight D. Eisenhower een bericht naar Coca-Cola waarin hij verzocht om alvast materialen voor 10 bottelarijen te versturen. Tijdens de oorlog maakten veel mensen kennis met Coca-Cola en wanneer het eindelijk vrede zou zijn, zou Coca-Cola direct zaken kunnen doen overzee. 

Het Coca-Cola promotieteam in Hoge Ham in Dongen eind jaren '60.
Het Coca-Cola promotieteam in Hoge Ham in Dongen eind jaren '60.

Niet meer op de bon

Door gebrek aan grondstoffen was het echter tot 1945 onmogelijk om Coca-Cola te produceren in Nederland. In Duitsland leidde de schaarste tot de ontwikkeling van Fanta. Na de bevrijding ontdekten de Canadezen de verwoeste Coca-Cola fabriek in Amsterdam, die weer werd opgebouwd. Suiker was niet meer op de bon en dus werd de productie van Coca-Cola weer op grote schaal hervat. 

De Coca-Cola fabriek in Dongen begin jaren '60
De Coca-Cola fabriek in Dongen begin jaren '60.

Het lukte Robert Woodruff om in de jaren na de oorlog het aantal bottelarijen te verdubbelen. In Nederland vestigde in 1948 de eerste zelfstandige bottelaar zich in Alphen aan de Rijn. Al gauw volgen er meer. Begin jaren ‘50 werd voor het eerst Coca-Cola geproduceerd in onze fabriek in het Noord-Brabantse Dongen. In 1955 gaf een Italiaanse bottelaar in Napels een lekkere sinaasappelsmaak aan Fanta. Sindsdien staat Fanta Orange wereldwijd bekend om de sinaasappelsmaak.