Op de tweede dag van de This is Forward Week staken tientallen Coca-Cola medewerkers de handen uit de mouwen tijdens de grote clean-up in Dongen. Zij maakten deel uit van de internationale Coca-Cola Litter-Athlon waarin verschillende Europese collega’s zich inzetten voor een schonere omgeving. Dit betekende ook dat zij tegen elkaar streden om te zien welk land de meeste zakken zwerfafval inzamelde.

Na één dag rondlopen vonden de vrijwilligers (helaas) genoeg zwerfafval om er een spannende competitie van te maken. Daarom is Rein de Jong, Directeur van de Coca-Cola fabriek in Dongen, enthousiast over de Litter-Athlon: “Een schone prettige werk- én leefomgeving vinden wij belangrijk. Voor onszelf én voor de mensen om ons heen. We vinden het óók belangrijk dat onze lege flesjes gerecycled worden zodat we er weer nieuwe verpakkingen van maken. We willen daarom niet dat onze verpakkingen als zwerfafval in het milieu blijven liggen, dus gaan we daar iets aan doen.”  

Van blikjes tot voertuigen

Na de officiële aftrap met instructies grepen de vrijwilligers snel naar de grijpers en vuilniszakken om in shifts zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. Door het wedstrijdelement werd er geen moment verspeeld en waren er in Dongen al snel medewerkers te zien met gele hesjes en bakfietsen die druk naar de grond staarden. En de vondst stelde niet teleur, want de teams wisten meerdere kilo’s zwerfafval te verzamelen met uiteenlopende voorwerpen. De zakken waren onder andere gevuld met sigarettenfilters en blikjes, maar ook grotere voorwerpen zoals potten en bakjes. Twee teams vonden zelfs een kapotte fiets en scooter langs de weg.

Klik op de pijlen om alle foto's te bekijken


Het is natuurlijk niet de bedoeling dat al deze voorwerpen op straat of in de natuur belanden, en dat was voor Jaime Girigori een belangrijke reden om mee te doen aan de clean-up: “Ik fiets graag buiten in mijn vrije tijd en ik kom dan regelmatig verpakkingen tegen die langs de wegen liggen, helaas ook onze verpakkingen. Dat is jammer en ik zou liever zien dat mensen ervoor kiezen om hun afval iets langer te dragen en mee te nemen naar een afvalbak. Met vandaag hoop ik aan die mensen het juiste voorbeeld te geven.”

Jaime Girigori
Jaime Girigori

Stichting NederlandSchoon

Iedereen kan helpen zwerfafval tegen te gaan, of het nu is door studenten te laten meedenken over een oplossing, of initiatieven op te zetten met collega’s om samen een clean-up te organiseren. Met deze boodschap trapte Helene van Zutphen, directeur van Stichting NederlandSchoon, de dag af in Dongen. Deze stichting zet zich in om zwerfafval te bestrijden en te voorkomen Nederland. Dit doen ze met gemeenten, overheden en bedrijven zoals wij. Zo deden we mee aan de pilot Schoon Belonen waarin scholen en sportclubs werden betrokken bij zwerfafvalbestrijding en recycling.

Naast de clean-up dag in Dongen doen we nog meer om zwerfafval te voorkomen en te bestrijden. Zo streven we er naar om 100% van al onze verpakkingen terug te krijgen, want deze kunnen we weer gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe flessen. We beseffen dat zwerfafval een serieus maatschappelijk probleem is. Daarom werken we met verschillende partijen zoals het Afvalfonds, supermarkten, landelijke overheid en gemeentes samen om zoveel mogelijk herbruikbaar afvalmateriaal terug te halen. Uiteindelijk moeten we er samen voor zorgen dat afval niet zomaar op straat of in de natuur belandt. Met de succesvolle clean-up hebben alle vrijwilligers het goede voorbeeld gegeven!