Je kunt online veel vinden over dit onderwerp en de meeste mensen geloven dat je inderdaad verslaafd kunt raken aan suiker. Ook denken ze dat het moeilijk is om hier vanaf te komen en dat je juist steeds meer suiker wilt. 

Bij Coca-Cola krijgen we hier ook regelmatig vragen over. De wetenschap laat echter zien dat een suikerverslaving niet bestaat.

Prof.dr. Rob Markus, bijzonder hoogleraar Neuropsychologie legt uit waarom je niet verslaafd kunt zijn aan suiker.

Wel of geen suikerverslaving

Suiker zorgt ervoor dat de stof dopamine vrijkomt in je hersenen en daardoor krijg je een prettig gevoel. Dopamine wordt ook aangemaakt tijdens het sporten of als je naar fijne muziek luistert: het activeert het beloningscentrum in onze hersenen. Dus als je een lekker taartje eet of een ijskoud glas frisdrank drinkt op een warme zomerdag, komt er dopamine vrij als een natuurlijke lichamelijke reactie bij momenten van plezier of genot.

Stoppen met suiker

Toch lees je vaak verhalen van mensen die zich beter voelen nadat ze een tijd zo weinig mogelijk suiker innemen. Dit komt doordat zij hun voedingspatroon volledig hebben veranderd en het lichaam zich daaraan moet aanpassen. Het is niet zo dat je bij het stoppen van het gebruik van suiker ernstige ontwenningsverschijnselen krijgt en je heel slecht voelt voordat het beter gaat. Ook heb je niet steeds meer of vaker suiker nodig om het prettige gevoel te behouden.

Om deze redenen is suiker niet verslavend en zijn "genotsmiddelen" zoals nicotine, alcohol en cocaïne dit wel. Suikers komen daarom ook niet voor in de lijst van erkende drugs van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Suiker in Coca-Cola dranken

Ondanks dat we tegen 2020 de calorieën in onze dranken met 15% willen verminderen, is Coca-Cola een bedrijf dat in sommige producten suiker gebruikt om de unieke smaak en kwaliteit te behouden. We maken hier geen geheim van, maar blijven innoveren om het aanbod in Nederland steeds verder uit te breiden met caloriearme en calorievrije dranken zoals Coca-Cola zero sugar en Chaudfontaine Fusion Citroen

Daarnaast bieden we onze producten in verschillende verpakkingsformaten aan zodat consumenten hun inname van suiker zelf kunnen bepalen. Ook staat er op elke verpakking duidelijke informatie over de hoeveelheid calorieën en suiker in onze dranken. Zo kun je een bewuste keuze maken over jouw inname van calorieën en suiker.