In elk pre-olympisch jaar, dus om de vier jaar, worden World Games georganiseerd waaraan delegaties vanuit de hele wereld deelnemen. Net als de Olympische Spelen is er een zomer- en een wintereditie. En met de Special Olympics World Winter Games in 2017 zo dichtbij in Oostenrijk, was het een mooie kans om dit bijzondere event van dichtbij mee te maken.

Dat bracht ons naar Schladming, Ramsau en Graz: het toneel van talloze bijzondere atleten.

Van 18 t/m 24 maart waren meer dan 3.000 sporters van Special Olympics uit 110 landen actief. De omvang met meerdere locaties, organisatie en professionaliteit vallen met deze aantallen gelijk op. Wat ons bovenal raakte, is het besef dat door deelname vele levens zullen veranderen. Bijvoorbeeld dat ze na deelname aan de wereldspelen zelfstandig boodschappen kunnen doen of angsten overwinnen zodat een bijbaantje denkbaar is. Natuurlijk is het knap wat de sporters sportief gezien als grens verleggen, maar de duurzame prestatie gaat vooral over zelfstandigheid en zelfredzaamheid.


Daarmee doet Special Olympics zijn slogan eer aan:  ‘Changing Lives, Changing Attitudes’. Het samen plezier beleven door middel van sport en het bevorderen van fysieke en persoonlijke ontwikkeling werd voor ons heel zichtbaar. We hebben veel sporters aangemoedigd en voor hen geapplaudiseerd. Het was extra leuk om een van de Nederlandse schaatsers een medialle te mogen uitreiken en even samen zijn goud op het podium te vieren.


Kortom, Special Olympics is met recht heel erg bijzonder. En zien genieten, doet genieten. Wij zijn fan van Special Olympics en met trots betrokken.


Coca-Cola en Special Olympics

Sinds 1968 is The Coca-Cola Company wereldwijd partner van de Special Olympics. Coca-Cola European Partners is sinds een aantal jaar ook lokaal meer betrokken bij dit sportevenement. Special Olympics Inc. is uitgegroeid tot ’s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking: wekelijks sporten er meer dan 4 miljoen sporters in meer dan 170 landen onder begeleiding van miljoenen enthousiaste vrijwilligers. Coca-Cola is ook in Nederland partner van Special Olympics.