Op donderdag 6 juni brachten tientallen leergierige jongeren samen met JINC een bezoek aan ons hoofdkantoor. Onder het genot van een heerlijk ontbijt wisselden de leerlingen en vrijwilligers van Coca-Cola ervaringen uit over werk en opleiding. Hieruit ontstonden luchtige en vooral leuke gesprekken waarin de leerlingen en coaches veel van elkaar leerden.

Alle jongeren verdienen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt en om dit te bereiken kunnen ze soms een steuntje in de rug gebruiken. Veel Coca-Cola medewerkers dachten hetzelfde en daarom was het volle bak tijdens het ontbijt met de Rotterdamse jongeren. Fay was één van de JINC-begeleiders en ze zag aan de enthousiaste blikken dat de sfeer er goed in zat: “Zowel de leerlingen als de coaches straalden veel energie uit en zo ontstond er gelijkwaardigheid tussen jong en oud. Daarnaast was het geweldig om te zien dat er zoveel medewerkers van Coca-Cola zich deze ochtend beschikbaar stelden als vrijwilliger!”


Van elkaar leren

Sommige mensen weten vanaf jonge leeftijd wat ze later willen worden en anderen ontdekken pas tijdens hun opleiding of werk wat ze daadwerkelijk leuk vinden. Dit vertelden de jongeren ook tijdens de gesprekken met alle coaches. Een van de vrijwilligers was Jerke van de Ven en hij was aangenaam verrast hoe ambitieus de jongeren zijn: “Het is inspirerend om te zien hoe ze niet langer de standaard beroepen zoals dokter, brandweerman, piloot of advocaat ambiëren. De wens is nu om bij een start-up te werken of via werk de wereld te willen verbeteren, en die grotere keuzevrijheid omarmen ze. Erg leuk en leerzaam om onder het genot van een heerlijk ontbijt samen met al die scholieren te mogen dromen over de toekomst, en te zien hoe zij daaraan hun steentje willen bijdragen.”

Jerke van de Ven

Met verschillende opdrachten ontdekten de groepen wat precies bij hen past en op welke manier zij hun doelen kunnen bereiken. Je verwacht dat de coaches daar niet veel meer over te leren hebben, maar dat bleek in de praktijk anders. Het waren namelijk niet alleen de leerlingen die leerden van de coaches, maar ook andersom werd er veel van de gesprekspartners opgestoken. José Derks was één van de coaches die een leerzaam gesprek had: “De openheid waarmee jongeren praten over hun toekomst en struggles was hartverwarmend. Daarnaast liet één van de jongeren mij met het antwoord ‘aan mijn familie en mijzelf’ op de vraag ‘waar blijf je loyaal aan’ weer inzien dat dit waarden zijn die je van jongs af aan meeneemt in je leven. Kortom een hele geslaagde ochtend en ik ga graag mee naar scholen om sollicitatietrainingen te geven.”

José Derks

Samenwerking met JINC

JINC leert jongeren wat er nodig is voor een vliegende start op de arbeidsmarkt en daar dragen we graag een steentje aan bij. Zo geven we sollicitatietrainingen op colleges waarin jongeren leren hoe solliciteren eigenlijk een vak apart is. Maar we ontvangen ook regelmatig bezoek van jongeren die voor één dag ervaren hoe het is om één dag baas te zijn bij Coca-Cola. Eerder dit jaar ontvingen we de Rotterdamse Ebu (15) die een dag lang het roer over nam bij Coca-Cola.