Als je overal ter wereld Coca-Cola kunt verspreiden, waarom dan geen geneesmiddelen? Dit is een vraag die ons sinds 2010 inspireert. Via onze steun aan de organisatie (RED) helpen we om geneesmiddelen bij moeilijk bereikbare gemeenschappen in Afrika te krijgen. Project Last Mile maakt gebruik van het logistieke systeem van Coca-Cola bij de verdeling van o.a. HIV/aids-medicijnen.

Project Last Mile, opgericht in 2010, is een samenwerking tussen The Coca-Cola Company, The Coca-Cola Africa Foundation, The Global Fund, USAID en The Bill & Melinda Gates Foundation. Het initiatief steunt Afrikaanse regeringen bij het laatste stapje in de verspreiding van levensreddende geneesmiddelen.

Duurzame gezondheidszorg in Afrika

Door middel van het distributiesysteem, productieketen en marketingkennis van Coca-Cola zorgt Project Last Mile ervoor dat de medicijnen bij de juiste mensen terecht komen. “Net zoals we onze producten overal ter wereld binnen handbereik willen brengen, zetten we onze kennis in om belangrijke geneesmiddelen waaronder HIV/AIDS-medicijnen, dichter bij gemeenschappen te brengen die ze hard nodig hebben”, vertelt Adrian Ristow, directeur van Project Last Mile. “Zo kunnen we de gezondheidszorg in Afrika duurzaam verbeteren.”

Door de distributie van medicijnen te reorganiseren, steeg in Tanzania de beschikbaarheid van geneesmiddelen in ziekenhuizen met 30%. Hiermee loopt er een directe lijn naar 5.500 gezondheidscentra. Na Tanzania volgden Ghana, Mozambique, Nigeria en Zuid-Afrika.

In juni 2017 is Project Last Mile uitgebreid met hulp in twee extra landen: Swaziland en Liberia. Dit brengt het aantal landen waar het hulpprogramma actief is tot zeven. Zo zijn we dichter bij ons doel om Project Last Mile tegen 2020 in tien landen in te zetten.

Elk land een andere focus

Project Last Mile krijgt in elk land een eigen invulling. Zo ligt in Swaziland de focus op voorlichting over HIV preventie – en behandelingen en in Mozambique helpen we bij het reorganiseren van de distributie. In 2014 besloten de partners om een budget van 21 miljoen dollar vrij te maken om het project tegen 2020 uit te breiden naar tien Afrikaanse landen.

Hulp van Coca-Cola medewerkers

Het blijft niet alleen bij financiële steun: Coca-Cola medewerkers doen ook ter plekke aan coaching. Bij het opzetten van nieuwe logistieke systemen voor de distributie van geneesmiddelen schakelen we bijvoorbeeld lokale bottelaars in. Project Last Mile doet ook vaak een beroep op oud Coca-Cola-medewerkers om hun kennis te delen met Afrikaanse overheden. “Ze helpen bij de kennisoverdracht. Je kan wel een techniek voorstellen, maar deze toepassen is een ander verhaal. De passie die we zien bij betrokken medewerkers van Coca-Cola is onvoorstelbaar. Hun inzet maakt de verandering duurzaam,” zegt Adrian.