Ruim 6.000 middelbare scholieren gingen op 9 juni de uitdaging met elkaar aan in 15 sporten tijdens de landelijke finale van Olympic Moves. Hockeyster Maartje Paumen, danser Juvat Westendorp en rapper Jonna Fraser sloten ook aan bij de 15de editie van Olympic Moves.

Scholieren, sportleraren en vrijwilligers kwamen samen om de landelijke finale van Olympic Moves tot een groot succes te maken. Na een spetterende openingsceremonie, geopend door Maartje Paumen en waarin Juvat Westendorp zijn moves showde, ging de finale van de grootste schoolsportcompetitie van Nederland vrijdagochtend van start.


“Ondanks de regen straalt het plezier er vanaf!,” aldus Maartje Paumen omringd door duizenden enthousiaste scholieren.

Een dag om nooit te vergeten

Ruim 6.000 leerlingen kwamen uit in 15 verschillende sporten, waarbij ook een aantal heel bijzondere sporten zoals frisbee, floorball, mini trampoline en streetdance. Ook waren er leerlingen die zich inzetten als Snapchat reporter, radioverslaggever of begeleider. De deelnemers hebben zich via 75 regionale finales geplaatst voor de eindstrijd die plaats vond in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Rasmilea (14): “Plezier is belangrijk op deze dag. Ik vind het leukste onderdeel de estafette, omdat je daar als een team moet samenwerken. Je ziet dat iedereen dan erg gedreven is!”

Kevin Vos is één van de begeleiders: “Ik merk dat er door Olympic Moves een gezonde competitie ontstaat tussen de leerlingen. Dat is goed te zien aan de extra trainingen die na schooltijd worden georganiseerd. Ik vind het vooral belangrijk dat het voor de leerlingen een dag is om nooit te vergeten!”

Rasmilea (l) en Kevin

Begeleider Patrick Kiwanuka heeft een bijzondere band met Olympic Moves: “Ik heb vroeger zelf ook meegedaan aan Olympic Moves en het is echt een super initiatief. Ik vind het belangrijk dat jongeren op deze manier plezier beleven in het samen bezig zijn met sport.”


Maurice Wassing is een sportieve vrijwilliger: “Ik heb zelf de opleiding HBO Sport & Bewegen afgerond. Daarom vind ik het geweldig dat door Olympic Moves zoveel kinderen de kans krijgen om meer te sporten.”


Waar Olympic Moves aan bijdraagt

Acht op de tien Nederlandse kinderen doet op de basisschool aan sport, maar eenmaal op het voorgezet onderwijs stopt een groot deel met sporten. Het doel van Olympic Moves is om jongeren binnen de schoolomgeving (opnieuw) kennis te laten maken met verschillende sporten. En dit gebeurt op een laagdrempelige, toegankelijke manier. Met Olympic Moves beleven jongeren plezier in het samen sporten, worden nieuwe vriendschappen gesloten en raken zij geïnspireerd om te blijven sporten. Gymdocenten en ouders zien positieve effecten door deelname aan Olympic Moves, zoals sociale integratie, meer zelfvertrouwen en beter omgaan met winnen of verlies.