De groenste energie is de energie die we niet verbruiken. Een visie die helemaal van toepassing is op Chaudfontaine. Aan de voet van de Belgische Ardennen, waar wij ons gelijknamige mineraalwater winnen, werd in december 2016 een nieuwe waterturbine in gebruik genomen. Ontdek hoe we hier van stromend water groene stroom maken.  

We draaien er niet om heen bij Coca-Cola: we willen steeds meer duurzame energie opwekken om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Met de nieuwe hydraulische waterturbine in Chaudfontaine nemen we een volgende stap in duurzaamheid. De turbine zet energie van stromend water om in elektriciteit. Deze duurzame energiefabriek is het resultaat van goede samenwerking tussen de bottelaar, externe investeerders en lokale overheden.

Nieuwe waterturbine bij Chaudfontaine in gebruik genomen
De duurzame waterturbine naast de mineraalwaterfabriek Chaudfontaine zet de energie van het stromende water om in groene stroom.

De hydraulische turbine ligt naast de mineraalwaterfabriek Chaudfontaine langs de oever van de nabijgelegen rivier. Een ideale locatie voor een turbine, omdat de installatie energie haalt uit het hoogteverschil van het stromende water in de rivier. De turbine zal naar schatting jaarlijks 330 MWh duurzame energie produceren. Dat staat gelijk aan 170 ton minder CO2-uitstoot.

Met dank aan de natuur

In Chaudfontaine maken we al jaren gebruik van de talrijke bronnen die de natuurlijke omgeving te bieden heeft. Zo verzamelen we, tijdens het bottelen van het water, de natuurlijke warmte van het mineraalwater om de gebouwen op het terrein te verwarmen. Ook hebben we zonnepanelen geplaatst om zonne-energie te benutten. Met de komst van de nieuwe hydraulische turbine kan de fabriek van Chaudfontaine in ongeveer 12% van de elektriciteitsbehoefte voorzien. Ook onderzoeken we of het mogelijk is om een windturbine te plaatsen.

90 jaar de trots van de regio

Het natuurlijk mineraalwater is de trots van Chaudfontaine. Het water wordt op een diepte 1.600 meter opgewarmd door de kern van de aarde en reist in 60 jaar door verschillende bodemlagen. Als het ontspringt uit een thermale bron aan de voet van de Belgische Ardennen, heeft het een temperatuur van 37°C en is het perfect gezuiverd. En dat proef je.

Water beschermen voor volgende generaties

De belangrijkste missie voor de toekomst is om de infiltratiezone te beschermen. “Door vooruit te kijken en tijdig te anticiperen op mogelijke vervuilingsrisico’s, willen we ervoor zorgen dat ook volgende generaties nog van dit bijzondere zuivere mineraalwater kunnen genieten”, vertelt Frédéric Godier, directeur van de Chaudfontaine mineraalwaterfabriek.