Mijke den Os (20) is verslaggever bij 7Days, dé weekkrant voor jongeren. Voor de rubriek ‘Beroepentest’ liep Mijke een dagje mee met Marc Vos, Production Operator in de Coca-Cola fabriek in Dongen.

Mijke: “120.000 blikjes, 100.000 PET-flessen en 55.000 glazen flesjes rollen er ieder uur van de band in de Coca-Cola-fabriek. Zodra er in het productieproces iets fout gaat, komt Marc Vos (26) aansnellen. Ik hol een dagje met hem mee.”

Strenge veiligheidsregels

“De gigantische fabriek is niet te missen. Bij binnenkomst krijg ik meteen een veiligheidshesje aangeboden. Even later heet Marc me welkom in een compleet uniform. Hij draagt een veiligheidsbril, speciale schoenen, een witte jas en er hangen gifgroene oordopjes om zijn nek. Op zijn hoofd heeft hij een haarnetje met daarop nog een veiligheidshelm. Ook ik mag niet in mijn normale kleding de fabriek binnenstappen. “Alles is heel schoon in de fabriek, zelfs de vloeren. Dat moet natuurlijk ook, anders kunnen we geen hygiënisch eindproduct leveren,” vertelt Marc. Ik verdrink bijna in de witte jas, maar pas als ik die aan heb kunnen we op stap.”

Elke werkweek is anders

“Na een doolhof aan gangen hoor ik de fabriek brullen dus ik doe mijn oordopjes vast in. Marc loopt resoluut een poortje door en kijkt dan achterom. Voor mij gaan de deurtjes niet open. “Oh, sorry! Je moet je handen in die gaten steken, anders kom je er niet in!” roept hij over het geratel van de lopende banden heen. Ik doe wat hij zegt en slaak een gilletje als mijn handen worden besproeid met desinfecterende gel. Het poortje opent zich nu wel. “Voor de hygiëne!” roept Marc. Hij werkt vandaag op de productielijn voor glas. Hij vertelt me dat zijn werkweken altijd anders zijn. Er wordt gewerkt volgens het drie-ploegensysteem. Er is een ­ochtend (07.00 - 15.00 uur)-, middag- (15.00 - 23.00 uur) en nachtploeg (23.00 - 07.00 uur). Marc schuift na ieder weekend een ploeg door. Is die afwisseling niet vervelend? “Nee, maar ik heb het liefst de dienst tot elf uur ‘s avonds. Dan ga ik naar bed wanneer ik wil en sta op wanneer ik wil.” Ondertussen laat hij me alle apparatuur zien die hij in de gaten moet houden. Van de gigantische afwasmachine tot de vulmachine.”

Echt mannenberoep?

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik me in de enorme fabriek een beetje misplaatst voel. Dit lijkt me een echt mannenberoep, maar Marc schudt zijn hoofd. “Nee hoor, er werken ook best wat vrouwen hier, al zijn de mannen in de meerderheid.” Het valt me op dat er in de gigantische fabriek niet veel mensen tegelijk werken. Ook doen ze niet steeds hetzelfde werk, wat me verbaast. Marc moet lachen. “Ik denk dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van het werken in een fabriek. De tijden van zware werkomstandigheden zijn echt allang voorbij.”

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan dit beroep? “Zeker wel, mijn leven loopt vaak niet helemaal gelijk met het leven van mijn vrienden. Het is nu vijf uur dus die zitten al lekker op het terras een Coca-Cola te drinken,” zegt hij lachend.

7Days is de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Bezoek de website of word abonnee voor nieuwsverhalen, recensies, tips en uitleg over verschillende beroepen.