Het Jeugdsportfonds en Coca-Cola werken samen om meer jongeren het plezier en de voordelen van samen sporten te laten ervaren. Het Jeugdsportfonds creëert sportkansen voor kinderen en  jongeren die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportvereniging. We spraken de directeur Monique Maks over de connectie met Coca-Cola en de meerwaarde ervan.

Kinderen en jongeren uit gezinnen met een minimuminkomen hebben vaak niet de mogelijkheid om lid te worden van een sportvereniging. Voor hen betaalt het Jeugdsportfonds de contributie en waar nodig ook de sportattributen. Monique is sinds 2013 met veel plezier directeur van het Jeugdsportfonds. “Sporten is best duur, maar wel heel erg belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van een jong persoon. In een gemiddelde schoolklas zitten drie a vier kinderen die opgroeien in armoede, dus wij bieden graag een helpende hand. Elk kind heeft recht op een goede start tijdens zijn jeugd.”

Hoe werkt het Jeugdsportfonds?

“Het Jeugdsportfonds werkt samen met professionals uit de directe omgeving van de kinderen en jongeren, zoals leraren, sociaal-maatschappelijk werkers, sportbuurtcoaches en jeugdzorgmedewerkers. Voordat een professional een zogeheten intermediair kan worden, wordt hij of zij eerst goed gescreend. Deze professionals zijn betrokken bij de opvoeding, begeleiding of scholing en kunnen daarom vanuit hun kennis en ervaring een oordeel geven over thuissituaties. Nadat is vastgesteld dat een gezin in aanmerking komt, kan de intermediair in overleg met de ouders, kinderen en jongeren gemakkelijk aanmelden via een digitaal systeem. Vervolgens kan iemand binnen drie weken al lid worden van de sportclub die de contributie rechtstreeks van het Jeugdsportfonds ontvangt. Wij krijgen subsidie van het Rijk en net zo belangrijk worden we ook financieel gesteund door partners zoals Coca-Cola en de Rabobank Foundation.”

monique-maks-jsf.png

Waarom is sport zo belangrijk?

“Gezinnen met een minimuminkomen, hebben vaak financiële zorgen waardoor nevenactiviteiten voor de kinderen zoals sporten minder belangrijk zijn. Ze hebben ook een klein sociaal netwerk, vieren weinig verjaardagsfeestjes en van dagjes uit is bijna geen sprake. Simpelweg omdat daar geen geld voor is. Sport brengt jeugd in contact met leeftijdsgenoten en leert hen om samen te werken en hoe om te gaan met emoties, winst en verlies en conflicten. Ook buiten het veld heeft sport een positieve invloed. Ik ken een jongen die vaak woedeaanvallen kreeg vanwege de zorgen thuis, maar door het sporten heeft geleerd hoe hij zijn woede in toom kan houden. Kinderen die voorheen juist wat stiller waren, vertellen nu ronduit over hun trainingen en wedstrijden in het kringgesprek op maandagochtend. Een jongetje vertelde zelfs dat zijn voetbaltrainer de belangrijkste persoon in zijn leven is. Dat is toch zo bijzonder!

Jonge mensen die sporten kunnen zelfs het leven van hun ouders positief veranderen. Zo is er een moeder in Zwolle van twee kinderen die heel goed zijn in basketbal en die gebruik maakten van ons fonds. Drie jaar geleden was ze werkloos, totdat ze een bestuurslid van de basketbalclub sprak. Die bood haar een baantje aan en nu is ook zij niet meer weg te denken van de club.”

Wat betekent de samenwerking met Coca-Cola voor het Jeugdsportfonds?

“De financiële steun is natuurlijk enorm belangrijk om steeds meer jongeren aan het sporten te helpen omdat dit hen ondersteunt in een gezonde ontwikkeling. Met de middelen van Coca-Cola ondersteunen we jongeren vanaf middelbare schoolleeftijd. Een groot bedrijf als Coca-Cola stimuleert ook andere bedrijven, gezinnen en professionals om samen te werken met het Jeugdsportfonds. Daarnaast is de communicatiekracht zo mooi; Coca-Cola is een bedrijf dat vrolijkheid en kracht uitstraalt. Door onze hulp geven we deze waarden ook mee aan de jongeren en kunnen ze spelen, sporten en nieuwe dingen leren. Dankzij de samenwerking met Coca-Cola in Nederland hebben we 3.350 kinderen in de afgelopen vier jaar kunnen helpen!”

Welke bijzondere verhalen van jongeren hebben heel erg indruk op jou gemaakt?

We horen vaak bijzondere verhalen die veel indruk maken, zowel van de kinderen of jongeren zelf als van ouders of intermediairs.

Een meisje van 16 vertelde ons:  “Ik kan alles kwijt in sport, mijn agressie, verdriet, blijdschap. Het is echt mijn leven. Ik heb een trainster die mij begrijpt en zit in een hele leuke groep. Ik heb leeftijdsgenoten ontmoet die nu mijn vriendinnen zijn. Ik heb geleerd niet op te geven, niet achterom te kijken. Het is echt een fijn gevoel om daar te zijn”.

Een intermediair en lerares liet weten: ”Ik ben zó blij dat ik het  Jeugdsportfonds heb ontdekt. Ik deed vorige maand een aanvraag voor een jongen in mijn klas. Hij is druk en kan zijn energie soms niet goed kwijt. Nu zit hij op voetbal en afgelopen woensdag was zijn eerste training. Hij kwam ’s ochtends glimmend van trots en al in vol ornaat op zijn voetbalkicksen en clubtenue het schoolplein op lopen!”

NB: Dit verhaal dateert van 16-06-2017. Sinds 2018 is Coca-Cola in Nederland geen vaste partner van het Jeugdfonds Sport en Cultuur meer.