Wie dronk het eerste flesje Coca-Cola? Heeft Coca-Cola de Kerstman bedacht? Coca-Cola geschiedenisexpert Ted Ryan weet het. Sinds 1997 werkt hij met het Coca-Cola erfgoed en onlangs was de Director of Heritage Communications van Coca-Cola in Nederland voor de opening van de 1928 Room.

Ted Ryan werkt in de schatkamer van Coca-Cola in Atlanta waar het erfgoed van ’s werelds bekendste frisdrankmerk ligt opgeslagen in het Coca-Cola archief. Hier vertellen ontelbare posters, verpakkingen, gadgets en andere vintage objecten het verhaal van 130 jaar Coca-Cola. Een speciaal ‘Heritage Communications’ team beheert deze bijzondere collectie in de Amerikaanse thuisbasis van The Coca-Cola Company.

In de schatkamer van Coca-Cola in Atlanta ligt het erfgoed van ’s werelds bekendste frisdrankmerk opgeslagen in het Coca-Cola archief
In de schatkamer van Coca-Cola in Atlanta ligt het erfgoed van ’s werelds bekendste frisdrankmerk opgeslagen in het Coca-Cola archief.
Ted Ryan begon in 1997 als curator van het Coca-Cola erfgoed. Sindsdien heeft hij meer dan 25.000 historische advertenties hersteld, geordend en gedigitaliseerd. Ook was Ted Ryan nauw betrokken bij een Andy Warhol ‘Pop Culture’ expositie en heeft hij een boek geschreven over 100 jaar Coca-Cola in Zuid-Amerika. De wereldwijde geschiedenis van Coca-Cola kent bijna geen geheimen meer voor hem.

4 kilometer vol waardevol erfgoed

"Samen met mijn team heb ik de eer om wereldberoemde Coca-Cola objecten te mogen beheren. Mensen vragen altijd hoeveel spullen we precies in het Coca-Cola archief hebben, maar dat is ontelbaar. Als je de inhoud van alle planken achter elkaar zou leggen, zou dat bijna vier kilometer lang zijn", vertelt Ted. "De schilderijen van Norman Rockwell en de eerste schets van de contourfles zijn van grote waarde voor Coca-Cola. Maar natuurlijk is de geheime formule van het beroemde drankje ons meest waardevolle bezit."

De schilderijen van Norman Rockwell en de eerste schets van de contourfles zijn van grote waarde voor Coca-Cola
De schilderijen van Norman Rockwell en de eerste schets van de contourfles zijn van grote waarde voor Coca-Cola.

1928 Room

Ieder land heeft zijn eigen geschiedenis met Coca-Cola vol historische verhalen. Zo ook Nederland. In 1928 is Coca-Cola voor het eerst op grote schaal in Nederland geïntroduceerd tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Het was tevens de eerste keer dat we ons als partner verbonden aan de Spelen. En zo is het Olympisch Stadion in Amsterdam dus een speciale plek en 1928 een speciaal jaartal voor Coca-Cola. Om dit te vieren hebben Coca-Cola en het Olympisch Stadion gezamenlijk de 1928 Room geopend. Ted Ryan werkte mee aan de expositie in deze ruimte in het Olympisch Stadion. Dit gaf ons de gelegenheid om hem het hemd van het lijf te vragen. Bekijk de video!

Weet jij wie het beroemde contourflesje ontworpen heeft? Smaakt Coca-Cola in elk land anders? En hoe vaak is het recept van Coca-Cola veranderd? De formule van Coca-Cola is één van de best bewaarde geheimen ter wereld, maar hoe zorg je ervoor dat het geheim blijft? En klopt het dat er drie mensen in de wereld zijn die het recept kennen en dat ze nooit samen in één vliegtuig mogen reizen? 

Meer over het Coca-Cola archief 

Bekijk het Coca-Cola Archives Instagram account 
Lees meer verhalen van Ted Ryan