Van caloriearme en calorievrije producten tot volledig recyclebare verpakkingen. Iedereen denkt steeds bewuster na over voeding en verpakkingen. Coca-Cola is zich bewust van haar rol en leiderschapspositie, dus neemt daarom verantwoordelijkheid. Niet alleen omdat de omgeving hierom vraagt, maar ook omdat het voor iedereen bij Coca-Cola belangrijk is. Therese Noorlander (Director Public Affairs, Communications & Sustainability) en Ben Bijnens (Country Director) van Coca-Cola Nederland nemen je mee in hun visie op deze ontwikkeling.

Hoe kan de consument anno 2018 het best omschreven worden? Deze vraag helpt Coca-Cola om de voorkeuren van steeds bewustere mensen te begrijpen. Samen met collega’s werken Therese en Ben eraan om in te spelen op deze veranderende voorkeuren. Niet alleen om de juiste producten aan te bieden, maar ook om bij te kunnen dragen aan een bewustere wereld.

Consument is steeds bewuster

De wereld om ons heen verandert, dus ook de mensen die dagelijks genieten van onze producten. Volgens Therese denken consumenten steeds bewuster na over voeding en gezondheid. Mensen willen namelijk weten wat er in hun eten en drinken zit, wat de oorsprong van de ingrediënten is en hoeveel calorieën erin zitten. Maar het gaat verder. De omgeving waarin mensen leven speelt ook steeds een belangrijkere rol. Therese herkent dit: “Mensen kijken niet alleen naar verpakkingen om te weten wat er in producten zit, maar willen ze ook weten wat er met die verpakking gebeurt na gebruik. Dit wordt gevoed door de urgentie van plastic soep en zwerfafval.”

Voortrekkersrol op innovaties

Een deel van de calorieën die mensen op een dag drinken komt uit (fris)dranken. Daarom tekende de frisdrankvereniging mede namens Coca-Cola in 2015 een commitment (calorie pledge) in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hierin spreken we af om tot 2020 10 procent van het aantal calorieën in onze frisdranken te reduceren. Dit ging sneller en beter dan verwacht, dus de doelstelling is ondertussen aangepast naar 15 procent. Deze ambitie behalen kan niet zonder ook te blijven innoveren. Coca-Cola wil de doelstelling halen door onder andere bestaande producten te herformuleren en nieuwe, caloriearme en calorievrije producten te introduceren.

In het kader van innovatie vertelt Ben : “Om de 15 procent caloriereductie voor 2020 te kunnen bewerkstelligen, brachten we dit jaar al 15 nieuwe drankjes op de markt met weinig of geen calorieën. We zijn druk bezig met de herformulering van bestaande dranken. De herintroductie en het nieuwe portfolio van onze suikervrije Sprite is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast zetten we in onze marketing meer in op zero formules en kleinere porties.”

Minder suiker, maar niet minder smaak

Steeds meer mensen willen genieten van een heerlijk drankje met minder of geen suiker. Coca-Cola zoekt continu naar alternatieven voor suiker zoals verschillende zoetstoffen, al dan niet laagcalorisch. Therese vertelt over deze zoektocht: “Het is een lopend proces, waarbij de alternatieven altijd eerst veilig bevonden moeten worden door de autoriteiten voordat deze gebruikt mogen worden. Het is echt heel jammer dat goedgekeurde zoetstoffen een slecht imago hebben, dat is namelijk nergens voor nodig. Diverse voedselautoriteiten bevestigen dat keer op keer. Goedgekeurde veilige zoetstoffen stellen ons als maatschappij in staat om recepturen aan te passen, om zo minder calorieën binnen te krijgen. Toch blijven de fabels bestaan. Hierdoor ontzeggen consumenten zichzelf een fijn en veilig alternatief zonder calorieën.

Groeien als Total Beverage Company

Coca-Cola verandert samen met de bewustere mensen mee door goed te luisteren. In het duurzaamheidsactieplan 'This is Forward’ gaan we dieper in op onze acties ten aanzien van dranken, verpakkingen en de maatschappij. Ben zegt over onze strategie: “Het is een groeistrategie van ons merkenportfolio, waarbij we een total beverage company willen worden. Door op een verantwoorde manier onze bestaande productenrange uit te breiden, met nieuw te ontwikkelen drankjes, willen we de consument een passend drankje kunnen bieden voor elk consumptiemoment van de dag.”

Dit artikel is op 18 augustus 2018 verschenen bij de special Onze voeding van Pulse Media Group, gedistribueerd bij Elsevier Weekblad.