Overal ter wereld vind je verzamelaars van Coca-Cola spullen. De één is fanatieker dan de ander, maar niemand is zo ‘Colanuts’ als de Belgische verzamelaar Johan van Mierlo. We stelden hem 5 vragen over zijn passie voor alles wat met Coca-Cola te maken heeft.

1. Wanneer is je Coca-Cola verzameling begonnen?

Dat weet ik nog heel goed. Ik was 12 jaar oud en ging met mijn ouders op vakantie naar Spanje, waar op dat moment het wereldkampioenschap voetbal van 1982 plaatsvond. Daar kreeg ik een blikje Coca-Cola en dat heb ik bewaard. Ook nam ik enkele Spaanse flesjes mee. Eenmaal terug in België ging ik meer Coca-Cola blikjes en glazen flesjes verzamelen. Inmiddels heb ik meer dan 2.500 verschillende blikjes en meer dan 3.000 verschillende flesjes.

2. Wat betekent het verzamelen van Coca-Cola spullen voor jou?

Veel. Het is echt mijn passie om de verhalen achter de Coca-Cola voorwerpen die ik verzamel te ontdekken. Dat hebben niet alle verzamelaars zo sterk. Ik duik er echt in om erachter te komen hoe, waarom en waarvoor een object gemaakt is. Mijn verzameling gaat veel verder dan het bij elkaar brengen van zoveel mogelijk objecten en gadgets. Ik ben eigenlijk niet alleen verzamelaar, maar ook archivist, onderzoeker en ga veel op reis voor mijn verzameling.

Johan 'Colanuts' van Mierlo en zijn vriendin Sandrina Van Handenhove
Johan 'Colanuts' van Mierlo en zijn vriendin Sandrina Van Handenhove

3. Wat doe je nog mee, naast je eigen Coca-Cola verzameling?

Ik heb samen met mijn vriendin Sandrina Van Handenhove het winkeltje Colanuts. Het bevindt zich op de benedenverdieping van het hoofdkantoor van Coca-Cola België in Anderlecht. Hier verkopen we Coca-Cola verzamelobjecten, gadgets, snoep, cadeaus, wenskaarten enzovoorts. We hebben ook een webshop waar je allerlei verzamelvoorwerpen kan bestellen. Daarnaast organiseer ik verzamelbeurzen voor Coca-Cola-fans. Daar komen honderden verzamelaars op af.

4. Kom je nog bijzondere spullen tegen tijdens die verzamelbeurzen?

Ja, ik ben nog iedere keer verbaasd over wat er opduikt tijdens die bijeenkomsten. Het zijn niet alleen de glazen flesjes die verzameld worden, er zijn wel duizenden verschillende objecten: van knuffeldieren, luciferdoosjes en mobiele telefoons tot flessenrekjes, koffers en kerstballen. Ik heb thuis zelfs een Coca-Cola pannenkoekenmachine uit 1930 staan. Die is misschien wel duizenden euro’s waard, maar daar gaat het mij niet om. De verzameling, die telt!

5. En tot slot, wat is je favoriete Coca-Cola?

Ik drink het liefst Coca-Cola Cherry, oftewel Cherry Coke. Vooral de Duitse en Amerikaanse variant van deze Coca-Cola, aangezien deze nog fruitiger smaken.