Wie een blik werpt op de verpakking van Coca-Cola light of Coca-Cola zero sugar heeft vast wel eens gezien dat de calorievrije dranken toch 0,5 of 1 calorie per glas bevatten. Maar waar komt die ene calorie precies vandaan? Jan Burger, Manager Scientific & Regulatory Affairs bij Coca-Cola, legt het uit.

1. Zit er suiker in calorievrije dranken als Coca-Cola light, Coca-Cola zero sugar en Chaudfontaine Fusion?

Nee, in deze producten zit absoluut geen suiker. Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar zijn gezoet met zoetstoffen. Chaudfontaine Fusion bestaat voor 99,9% uit Chaudfontaine bruisend natuurlijk mineraalwater met natuurlijke aroma’s, oftewel plantenextracten. Al onze light en zero producten bevatten geen suiker. 

2. Waar komt dan precies de 0,5 tot 1 calorie per glas vandaan?

In deze dranken zit circa 1 kcal per glas van 250 ml en die is hoofdzakelijk afkomstig van de smaakmakers, oftewel de natuurlijke aroma's. Met het extraheren van de aroma’s uit planten komt er een miniem percentage calorieën mee. Dat komt omdat planten eiwitten en vetten bevatten. Naast de aroma’s zitten er ook calorieën in zoetstoffen en additieven, maar dat is eigenlijk verwaarloosbaar.

3. Wat is een calorie en wat is het verschil met suiker?

Een calorie (kcal) is de aanduiding voor de hoeveelheid energie in eten en drinken. Voedingsstoffen zoals suiker, vetten, eiwitten en alcohol en koolhydraten zoals zetmeel leveren ons energie. Die hoeveelheid drukken we uit in calorieën. Zo staat 1 gram suiker gelijk aan 4 kcal.

4. Maar zoetstoffen als aspartaam en ace-K bevatten toch ook calorieën?

Ja, de zoetstoffen die we gebruiken als alternatief voor suiker bevatten ook calorieën. Maar zoetstoffen zijn over het algemeen veel zoeter dan suiker. Neem aspartaam, dat is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. We hebben dus veel minder ervan nodig om een lekkere, zoete smaak te creëren. En omdat we veel minder gebruiken, bevatten dranken als Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar nauwelijks calorieën uit zoetstoffen.

5. Coca-Cola zero sugar bevat iets meer calorieën dan Coca-Cola light. Wat veroorzaakt dit verschil?

Coca-Cola zero sugar bevat iets meer aroma dan Coca-Cola light. Ook is de verhouding tussen de gebruikte zoetstoffen anders. Zo zit in Coca-Cola zero sugar iets meer aspartaam en iets minder ace-K dan in Coca-Cola light. Tevens is er een verschil in voedingszuur: Coca-Cola zero sugar bevat natriumcitraat in plaats van het citroenzuur dat in Coca-Cola light zit. Daardoor bevat Coca-Cola zero suger 0,3 kcal per 100 ml en Coca-Cola light 0,2 kcal per 100 ml.

6. Mogen we dranken als Coca-Cola light, Coca-Cola zero sugar en Chaudfontaine Fusion calorievrij noemen?

Ja, want in de Europese wet- en regelgeving is vastgelegd dat je mag spreken van een calorievrije drank als deze minder dan 4 kcal per 100 ml of 10 kcal per glas van 250 ml bevat. Coca-Cola light, Coca-Cola zero sugar en Chaudfontaine Fusion zitten ruim onder de grens van 4 kcal per 100 ml. We mogen deze dranken dus calorievrij noemen. Overigens mag je een product ook suikervrij noemen als dit minder dan 0,5 gram suiker per 100 ml bevat. Op deze claims wordt streng gecontroleerd door onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

7. Wat doet Coca-Cola om duidelijk te communiceren over calorieën?

Coca-Cola is groot voorstander van transparante communicatie over calorieën. Op al onze verpakkingen staat dan ook het aantal calorieën en suiker per 100 ml vermeld. Tevens geven we dit aan per portie, dus hoeveel calorieën een glas van 250 ml of een blikje van 330 ml bevat. Ook vind je op ieder etiket de referentie-inname (RI) in percentages uitgedrukt. Dit is een indicatie van de hoeveelheid calorieën, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die we per dag mogen consumeren binnen een gebalanceerd voedingspatroon. Zo kan je een weloverwogen keuze maken hoeveel calorieën je inneemt.