In augustus bestaat de fabriek in Dongen zestig jaar. Voordat er Coca-Cola producten gebotteld werden, was het de limonadefabriek van de familie Van Tuijn. We blikten samen met de 91-jarige heer Hein van Tuijn en zijn zoon Harry terug op een mooie tijd.

De vader van meneer Hein, Harry van Tuijn Sr. ging in 1926 met zijn wichelroede op zoek naar water in Dongen. Zijn zoektocht bracht hem bij De Wildert. Dit markeerde de geboorte van een succesvol familiebedrijf en het ontstaan van de Coca-Cola fabriek, zoals die er vandaag de dag nog steeds staat.

Exota Limonadefabriek

Sinds de jaren twintig produceerde het familiebedrijf Van Tuijn’s Limonadefabrieken limonade onder de naam Exota. De familie Van Tuijn bestond uit een gezin van elf kinderen, allen aandeelhouder en nauw betrokken bij de fabriek. Hein van Tuijn nam, samen met zijn broer Alex, in 1949 het stokje over van zijn vader en werd directeur en mede-eigenaar van de Exota Limonadefabriek. 

Coca-Cola op bezoek in Dongen

Na de Tweede Wereldoorlog was Coca-Cola uit Amerika op zoek naar een geschikte bottelaar in Europa om ook hier Coca-Cola dranken te verkopen. Zo kwam ze terecht bij de limonadefabriek van de familie Van Tuijn. Deze had al een glaslijn voor de productie van Exota limonade. “Exota was toen zo groot in Nederland, elke dag vertrokken er vijftien vrachtwagens met glazen flesjes in de smaken vruchten, citroen, framboos en champagnepils,” vertelt de heer Van Tuijn trots. “Wij waren de eerste bottelaar in Europa waar Coca-Cola zelf op afkwam.”

Harry Sr. en Hein van Tuijn zijn toen naar Amerika gereisd om de samenwerking rond te maken. Vanaf 1949 kreeg de familie de licentie om ook Coca-Cola te mogen bottelen. In het begin werd Coca-Cola op dezelfde glaslijn geproduceerd als Exota. Zodra er genoeg capaciteit was, zou meneer Hein een nieuwe lijn bouwen. Dit gebeurde al snel. “Met een ploeg van dertien man hebben we zeven jaar lang gebouwd. Dit was ook de eerste keer dat we in de hoogte gingen bouwen. Mijn vader kwam op een dag langs en vroeg zich af waarom er palen in de grond zaten. Ik legde hem uit dat we drie verdiepingen hoog gingen bouwen en dat we heftrucks gingen gebruiken. Dit was nog nooit eerder gedaan, hij wist niet wat hij hoorde!,” vertelt meneer Hein. In 1961 werden aparte glaslijnen voor de productie van de flessen voor Exota limonade en Coca-Cola opgestart.

Druk op de pijltjes om meer foto's te zien

Vernieuwing in de Coca-Cola fabriek

Zestig jaar later is er veel vernieuwd in de Coca-Cola fabriek. Waar meneer Hein ooit begon met drie etages, heeft Coca-Cola in 2015 20 miljoen euro geïnvesteerd in een 'high rise'-systeem (zes pallets hoog). Dit zet automatisch pallets met flessen en blikken in opslag en maakt het klaar voor transport. Het volledig geautomatiseerde magazijn heeft nu een capaciteit van 29.000 pallets.

Op de wandelbrug staat meneer Hein vol bewondering te kijken naar de fabriek waarvan hij ooit de fundering heeft gelegd. Een fabriek waar nu maar liefst 55.000 glazen flesjes per uur gesorteerd, gewassen en gevuld worden. Meneer Hein heeft mooie herinneringen aan Coca-Cola. “We hebben altijd fijn samengewerkt met de mensen van Coca-Cola. Ze waren open, correct en eerlijk. Ik drink nog elke dag één Coca-Cola light!”.

Druk op de pijltjes om meer foto's te zien