Plastic verpakkingen zijn essentieel om Coca-Cola producten op de beste manier aan te bieden, maar dit materiaal zorgt ook voor ongeveer 50% van onze CO2-voetafdruk. Daarom zijn duurzaamheid en recycling hoofdthema’s bij Coca-Cola.

Op basis van ervaringen en nieuwe ontwikkelingen maken we onze verpakkingen steeds duurzamer. Zo hebben we een doel gesteld om tegen 2020 onze CO2-uitstoot over de hele productieketen - van het telen van suikerbieten tot de consumptie van onze drankjes - met een derde terug te brengen.


Wat maakt Coca-Cola steeds duurzamer?

  • We maken verpakkingen steeds lichter: zo woog de 1,5L fles in 2007 nog 52 gram en nu 39 gram.
  • Al onze verpakkingen* zijn 100% recyclebaar en we gebruiken steeds meer gerecycled materiaal voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaat de 1,5L fles in Nederland voor 50% uit gerecycled PET.
  • We dragen actief bij aan én investeren in systemen om zo veel mogelijk verpakkingen en ander herbruikbaar afval in te zamelen.
  • We zoeken naar nieuwe grondstoffen voor verpakkingen zodat we in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van niet-hernieuwbare grondstoffen zoals aardolie. Een voorbeeld van zo’n hernieuwbare grondstof is PlantPET.


PlantPET en PET flessen

PlantPET is een innovatief verpakkingsmateriaal, dat bestaat uit plantaardig restmateriaal. Wij gebruiken dit voor de ‘PlantBottle®’ waarin naast 22,5% PlantPET ook minstens 25% gerecycled PET zit.  De rest is ‘traditionele’ PET gemaakt van fossiele brandstoffen als aardolie. Sinds 2011 zijn al onze halve liter PET-verpakkingen Coca-Cola, Coca-Cola zero sugar Coca-Cola light, Coca-Cola life uitsluitend verkrijgbaar in de PlantBottle®- verpakking.

De meest gebruikte kunststof in de frisdrankenindustrie is PET (PolyEthyleenTereftalaat). Normaal wordt het gemaakt van aardolie, maar PlantPET wordt deels gemaakt van suikerriet en is afkomstig uit Brazilië. PET is volledig recyclebaar, maar niet biologisch afbreekbaar, het breekt niet af in de natuur en blijft langer dan 10 jaar in tact. De lange levensduur van PET maakt het waardevol materiaal dat goed hergebruikt kan worden. Daarom is het zo belangrijk dat lege PET flessen terugkomen bij Coca-Cola, zodat wij hier nieuwe verpakkingen van kunnen maken.

Biologisch afbreekbaar plastic

PLA (PolyLacticAcid) wordt gemaakt van zetmeel van planten en is biologisch afbreekbaar. “Coca-Cola gebruikt bio-afbreekbaar plastic zoals PLA niet, omdat dit niet geschikt is voor koolzuurhoudende frisdranken,” vertelt Jan Burger, Manager Scientific & Regulatory Affairs. “Daarnaast levert niet- biologisch afbreekbaar plastic zoals PET, materiaal op wat we opnieuw kunnen gebruiken waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben. Wij streven naar een circulair systeem voor PET, waarbij alle grondstoffen die we gebruiken ook weer terugkomen en steeds opnieuw gebruikt kunnen worden.”


Nieuwsuur heeft een item gemaakt over het feit dat bio-plastic niet altijd even milieu-vriendelijk is. 

Overigens betekent bio-afbreekbaar niet per definitie dat er sprake is van hernieuwbare grondstoffen. Er zijn ook enkele kunststoffen op basis van fossiele grondstoffen die bio-afbreekbaar zijn. Andersom zijn lang niet alle kunststoffen uit hernieuwbare grondstoffen afbreekbaar. Een bekend voorbeeld hiervan is PlantPET.

*met uitzondering van Capri-Sun pouches