De bottelarij in Chaudfontaine is al vijf jaar op een rij bekroond met het ‘European Water Stewardship’-certificaat (EWS). Dit Europese certificaat is een erkenning voor de investeringen in duurzaamheid. Maar wat is de gedachte achter EWS en waarom is deze erkenning tot stand gekomen?

Door de stijgende vraag naar water moeten zoetwaterbronnen steeds meer worden beschermd. Dit was de aanleiding voor de non-profitorganisatie European Water Partnership (EWP) om met verschillende partijen samen te werken, waaruit het programma European Water Stewardship (EWS) in 2008 is ontstaan. In 2019 is het EWS-certificaat verlengd tot februari 2022.

Waterbeheer verbeteren

Het EWS is een systeem voor het bedrijfsleven en de landbouw waarin activiteiten op het gebied van duurzaam waterbeheer worden beoordeeld, verbeterd en gecommuniceerd.

De EWS-standaard bevat criteria voor duurzaam beheer, waarin niet alleen wordt gekeken naar bescherming van de waterbron, maar ook naar de kwaliteit van het water. Hierbij wordt ook gekeken naar de samenhang tussen waterbeheer en andere natuurlijke hulpbronnen. De standaard biedt technisch advies en ondersteuning bij het herkennen van de risico's van het gebruik van water en bij het naleven van wetgeving.

Waterverbruik wordt volgens de vereisten van het EWS beoordeeld via een certificeringsproces, waarbij op locatie wordt onderzocht of de partij in aanmerking komt voor een EWS 'certificaat van naleving'. Dit laat zien dat de watergebruiker erkend wordt door de Europese Unie.

European Water Stewardship en Coca-Cola

In 2013 kreeg niet alleen de Chaudfontaine bottelarij een Gouden EWS certificaat, maar ook de Coca-Cola fabriek in Dongen. Ulrike Sapiro, Global Senior Director - Water Stewardship & Sustainable Agriculture vertelt: “We begrijpen hoe belangrijk duurzaam waterbeheer is, zowel voor ons bedrijf als voor de gemeenschappen waarin we actief zijn. Daarom zetten we ons wereldwijd in om het water dat we in onze producten gebruiken terug te geven aan de natuur, om minder water te verbruiken, meer water te hergebruiken en waterbronnen te beschermen.”

Chaudfontaine was de eerste mineraalwaterproducent met een gouden EWS-certificaat voor duurzaam management van natuurlijke waterbronnen. De gouden medaille is één van de hoogste onderscheidingen in de sector en wijst erop dat het bedrijf voldoet aan minstens 90% van de criteria voor de EWS-certificatie.