Om het aantal bedrijfs- en bestelbussen in de binnenstad terug te brengen is er een pilot gestart met elektrische bakfietsen. Ook monteurs van Coca-Cola koelkasten verruilen de bus voor de bakfiets. Twee jaar geleden was Field Service Technician Hans van Genderen, de eerste monteur die erop uit ging met een ‘servicefiets’.

‘Efficiënter en effectiever werken; een uitdaging die ik zocht in de manier waarop ik me verplaats binnen mijn werkgebied: de stad Utrecht. Al enige jaren liep ik met het idee rond, maar zo’n twee jaar geleden zette ik de eerste concrete stappen: ik schreef een plan om mijn klanten niet meer met de servicewagen te bezoeken, maar met de serviceFIETS!,’ vertelt Hans enthousiast.

Eerste Coca-Cola bakfiets

‘Na vele maanden van voorbereiding en collega’s enthousiasmeren voor mijn plan, kon ik de eerste Coca-Cola bakfiets ophalen bij de leverancier. Enthousiast reed ik toen mijn eerste ritje van de leverancier op de Biltstraat naar mijn huis. Met een tijd van 4:42 min was dit zeker geen slecht begin.’


Hans kijkt met trots terug naar zijn eerste dag op de Coca-Cola bakfiets. ‘Op maandagochtend 6 juli 2015 stond de eerste, echte klantenrit op het programma. Het was even zoeken: waar parkeer ik de fiets, staat hij daar niet in de weg, heb ik alles bij me wat ik nodig heb? Eenmaal voorbereid op weg, voelde ik me goed: Utrecht had er een ‘groene’ Coca-Cola monteur bij.’

Nadat de vrouw van Hans - Elza van Genderen, ondernemer – drie maanden later de cijfers op een rijtje had gezet, werd het duidelijk hoeveel voordelen dit initiatief met zich meebrengt. Zowel op het gebied van duurzaamheid en snelheid van de serviceverlening. Elza zag kansen en is toen in samenspraak met Coca-Cola naar de gemeente Utrecht gegaan. In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zag de gemeente ook heil in dit project en verleende subsidie. Dat was de geboorte van CityServiceBike.

Minder auto’s, minder CO2-uitstoot

Inmiddels is de pilot van CityServiceBike gestart met bedrijven zoals KPN, Douwe Egberts en Coca-Cola. De binnenstad van Utrecht heeft veel horecagelegenheden en bedrijven, dus alle voorzieningen vragen om dagelijks onderhoud. Het servicefiets initiatief biedt een oplossing voor het toenemende aantal bedrijfs- en bestelbussen in de binnenstad. Minder auto's betekent minder CO2-uitstoot en vergroot daarom de leefbaarheid in de stad, aldus CityServiceBike.


Daarnaast is het vaak lastig voor onderhoudsmonteurs om te parkeren en als ze dan een plekje hebben gevonden, lopen de kosten hoog op. De bakfiets gaat ervoor zorgen dat ze de klanten sneller en duurzamer kunnen bezoeken. Ook zorgt het voor een leuk gesprek, want de klanten reageren enorm positief als monteurs aan komen rijden op de elektrische bakfiets.