Voor een bijzondere smaakbeleving maakt Coca-Cola gebruik van additieven, zoals voedingszuur, kleurstof, koolstofdioxide en aroma. Bekijk hier de top 3 van onze meest gebruikte additieven: de priksensatie, de pittige smaakmaker en de rijke donkerbruine kleur.

1. Koolzuur, de priksensatie

Het is de prik in menig frisdrank en werkt extra dorstlessend: koolzuur, oftewel koolstofdioxide. Koolzuur is een natuurlijk, geurloos en kleurloos gas dat je uitademt en planten nemen het op. Het bestaat uit koolstof en zuurstof en bevat geen calorieën. Je herkent koolzuur ongetwijfeld: het zijn de bruisende bubbels in bijvoorbeeld je Coca-Cola en Fanta. Koolzuur helpt bij de conservering en het versterkt het vrijkomen van aroma’s in frisdrank. Coca-Cola gebruikt koolzuur in onder andere alle varianten van Coca-ColaFantaSprite en het bruisende mineraalwater van Chaudfontaine.

2. Fosforzuur, de pittige smaakmaker 

Fosforzuur geeft Coca-Cola en Dr Pepper een pittige sensatie en zorgt voor de citrusachtige smaak. Fosforzuur bevat fosfor, dat voorkomt in onder andere zuivelproducten, vlees, vis, eieren, granen en groenten. Ongeveer 4% van je dagelijkse dosis fosfor komt uit frisdranken. Coca-Cola regular bevat 190 mg fosforzuur per 330 ml. Coca-Cola light bevat iets minder fosforzuur (177 mg). Daarnaast zit hier ook citroenzuur in. Citroenzuur komt ook voor in onder andere AquariusFantaSchweppes en Sprite.

3. Karamelkleurstof, de rijke donkerbruine kleur

Heb je je ooit afgevraagd hoe Coca-Cola en Dr Pepper aan die donkerbruine kleur komen? Het antwoord is karamelkleurstof. Zoals de naam al zegt, is deze kleurstof vergelijkbaar met de gebrande suikerkaramel die je thuis in de keuken kan maken. Karamelkleurstof komt voor in koek, snoepjes, chips, bier, donuts, sauzen en een aantal dranken. Hierin zijn ook sporen van 4-MEI te vinden, een bijproduct van het productieproces. Het gehalte 4-MEI in Coca-Cola is extreem laag en is door de EFSA veilig bevonden.