Hoe stimuleer je de inzameling van PET-flessen en zorg je ook nog eens voor minder zwerfafval? Avans Hogeschool, cateraar Eurest en Coca-Cola European Partners Nederland (CCEP) werken sinds 11 februari 2019 samen om recycling te stimuleren bij studenten en medewerkers. In ruil voor een ingeleverd flesje krijgen zij korting in de kantine en maken ze kans op leuke prijzen.

Onze samenwerking op het gebied van inzameling is uniek, want het is de eerste keer dat we dit op zo’n grote schaal aanpakken. Door onze PET-flessen op 12 verschillende Avanslocaties in Nederland in te zamelen werken we toe naar 100% inzameling van de circa 260.000 PET-flesjes die we jaarlijks verkopen op deze locaties. Zo slaan we samen met Avans en Eurest de handen ineen om de circulariteit van verpakkingen te stimuleren en garanderen.

Inzamelen waardevol materiaal

Volgens Roelof van Dinter, Director Out-Of-Home bij CCEP, is het belangrijk dat we op deze manier – stimuleren met korting – aan de slag gaan bij Avans: ‘We willen tegen eind 2025 100% van al onze verpakkingen inzamelen, en met dit soort inzamelingsinitiatieven proberen we dichter in de buurt van onze doelstelling te komen. Al deze verpakkingen vormen een belangrijke grondstof voor nieuwe verpakkingen. Enerzijds willen we voorkomen dat onze verpakkingen als zwerfafval eindigen en daarnaast willen we zoveel mogelijk recyclen, zodat we uiteindelijk steeds minder ‘nieuw’ plastic nodig hebben om verpakkingen te maken.’

Recyclen beloont

Ook voor de studenten en medewerkers is de samenwerking een win-win situatie. Zij kunnen in een speciale automaat of grote inzamelfles bij de kassa hun flesje inleveren en hiervoor krijgen zij 10 cent korting bij een aankoop in de kantine. Daarnaast kunnen ze sparen voor een volle stempelkaart waarmee zij bij inlevering kans maken op extra korting en leuke prijzen. Volgens Kitty van Teeffelen, Facilitair Contractbeheerder bij Avans, speelt recycling al langer een rol bij de school: ‘Oud meubilair wordt met een upgrade opnieuw ingezet, koffiedrab wordt apart ingezameld en dat geldt ook voor de normale afvalstromen zoals papier, plastic en restafval. We denken zelfs aan versleten keukenapparatuur die we op een veiling aanbieden.’

Natuurlijk mogen ook studenten en consumenten meedenken aan oplossingen die helpen om meer van onze verpakkingen terug te krijgen. Heb jij een goed idee of een vraag over onze huidige manieren van inzamelen? Stuur ons dan een bericht via de consumentenservice of social media.