De yoghurt die je vanochtend hebt gegeten bij het ontbijt, je kauwgum of het hoestsnoepje en de light frisdrank die je gisteravond dronk: het zou zomaar kunnen dat ze aspartaam bevatten. De meest gebruikte zoetstof ter wereld is ook een smaakmaker van Coca-Cola producten.

Wat is aspartaam (E951)?

De zoetstof aspartaam, aangeduid met E-nummer E951, werd in de jaren 60 bij toeval ontdekt. Een wetenschapper proefde het en werd verrast door de zoete smaak. De caloriearme zoetstof is ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en komt in meer dan 6.000 producten wereldwijd voor. Aspartaam bestaat uit twee eiwitten: aspartaamzuur en fenylalanine. Deze aminozuren vind je in producten die eiwitten bevatten. In 1984 maakte Nederland via Coca-Cola kennis met aspartaam: het is namelijk één van de smaakmakers in Coca-Cola light.

Is aspartaam veilig? 

Aspartaam is één van de meest onderzochte ingrediënten ter wereld. Ruim 200 internationale studies bevestigen dat het veilig is voor consumptie. In december 2013 bevestigde EFSA opnieuw dat de consumptie van aspartaam veilig is voor iedereen*, dus ook voor kinderen en zwangere vrouwen. De zoetstof wordt – net als andere zoetstoffen - regelmatig onderworpen aan herhaalonderzoek om deze status te behouden.

In welke Coca-Cola producten zit aspartaam?

We gebruiken aspartaam om een aantal van onze dranken te zoeten. De volgende Coca-Cola producten bevatten aspartaam:

*Fenylalanine waarschuwing
Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen) of een bepaalde stofwisselingsziekte, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden. Daarom staat er de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten die aspartaam bevatten.