Je weet dat onze dranken bestaan uit water en smaakmakers, zoals zoetstoffen. Maar er zijn nog een paar ingrediënten die we nog niet hebben voorgesteld. Maak kennis met de additieven die bijdragen aan de smaak, de houdbaarheid en de looks van de Coca-Cola producten. 

Bij Coca-Cola gebruiken we aroma’s, kleurstoffen en conserveermiddelen om de smaak, de kleur en de houdbaarheid van onze producten te waarborgen. Deze ingrediënten bijvoorbeeld voedingszuur, koolstofdioxide en karamelkleurstof, noemen we additieven. Natuurlijk gebruiken we uitsluitend additieven die goedgekeurd zijn door voor gebruik in eten en drinken. Zodra een additief is goedgekeurd door de Europese Commissie, krijgt dit een E-nummer.

Waarom gebruikt Coca-Cola additieven?

We gebruiken additieven in onze producten omdat dit de volgende vier voordelen oplevert:

  1. Additieven zorgen voor voedselveiligheid van producten en beschermen de gezondheid;

  2. Additieven verbeteren de smaak en het uiterlijk van onze dranken;

  3. Additieven geven producten een bepaalde structuur;

  4. Additieven zorgen ervoor dat onze producten hun kwaliteit behouden.

Additieven kunnen natuurlijke stoffen zijn uit bijvoorbeeld planten, of ze kunnen in een fabriek gemaakt worden. Ons lichaam gaat met natuurlijke en kunstmatige additieven op dezelfde manier om. Ze zijn daarom even veilig*. Bovendien worden goedgekeurde additieven regelmatig opnieuw getest door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Lees meer over de drie meest gebruikte additieven bij Coca-Colaklik hier.

*Fenylalanine waarschuwing
Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen) of een bepaalde stofwisselingsziekte, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden. Daarom staat er de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten die aspartaam bevatten.