Veel positieve geluiden klonken er tijdens de tweede sessie van
Nieuwe sorteersystemen, verschillende manieren van afval inzamelen, meer samenwerking tussen partijen, meer bewustwording bij de consument en betere methodes om plastic te recyclen. Op 3 oktober presenteerde
Deze nieuwe ambities vormden de basis voor dit tweede rondetafelgesprek, in de serie dialogen die we OPEN hebben genoemd. De hele maand november kunnen consumenten een kijkje nemen in de fabriek in Dongen en wordt er met klanten, experts, consumenten, journalisten, studenten en opiniemakers gesproken over duurzaamheid. Aan tafel passeerden verschillende technische onderwerpen de revue: de totale milieu-impact van een flesje, het uit elkaar halen van moleculen uit plastic flesjes, maar ook praktische zaken zoals dopjes die nu nog los zijn van de flesjes en de vormgeving van flesjes.
Millennials
Aan tafel zaten ook twee studentes van de Universiteit Twente. Shannon Smit en Mirka Buist studeren Industrial Design Engineering en schreven een onderzoeksartikel over hoe de millennial denkt over drankverpakkingen. In twintig jaar tijd zal het grootste deel van de koopkracht liggen bij de millennials, daarom is belangrijk om te weten hoe zij denken en redeneren. Een aantal speerpunten uit hun studie: het transport van water kan volgens millennials voorkomen worden, ze willen weten wat ze kopen en gestuurd worden in hun keuzes. Bovendien vinden zij transparantie in het duurzaamheidsproces en het verhaal belangrijker dan het product.
Een andere gast was Dirk Groot, bekend als de ‘zwerfinator’. Al jaren verzamelt hij data over zwerfvuil. Inmiddels is hij een expert en analyseert hij zijn vondsten. Zo weet hij te vertellen dat 40 procent van het gewicht van het zwerfvuil drankverpakkingen zijn. Daaronder bevinden zich veel blikjes en flesjes
Blikjes krijgen kartonnen verpakking
Tijdens de sessie over het verduurzamen van verpakking werd nog een heuse primeur gegeven: de introductie van de KeelClip™ werd aangekondigd, een nieuwe minimalistische kartonnen verpakking voor multipacks blikjes. Hiermee wordt jaarlijks 350.000 kg nieuw plastic in Nederland bespaard, een bericht waar zwerfvuilexpert Groot blij van werd.
*muv dop en etiketten
Bekijk het videoverslag hier:
Coca-Cola Nederland op Social