In het weekend van 8 t/m 10 juni vonden de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek plaats. Dit jaar gingen er maar liefst 2.000 sporters met een verstandelijke beperking de sportieve uitdaging met elkaar aan in 22 takken van sport. Van voetbal, tafeltennis, zwemmen en paardrijden tot atletiek.

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast dat het natuurlijk gezond is om te sporten geeft Special Olympics de sporters de kans om te stralen op een podium. Een podium die hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft.

Coca-Cola en Special Olympics

The Coca-Cola Company is sinds 1968 wereldwijd partner van de Special Olympics, zo ook in Nederland waar we sinds een paar jaar meer betrokken zijn bij o.a. dit sportevenement. Coca-Cola vindt het heel belangrijk dat iederéén kan sporten, de link met Special Olympics is snel gelegd. Tijdens de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk was Coca-Cola erbij, lees hier meer over deze bijzondere ervaring.

Rotterdam Marathon als voorbereiding

Sander van de Nadort is sinds januari hard aan het trainen voor de Special Olympics Nationale Spelen. Onderdeel van zijn training was de Rotterdam Marathon. Ook kreeg hij een clinic van zijn idool Bram Som. Hij kon zijn geluk niet op. “Dat was echt gaaf. Ik mocht met Bram op de foto en heb hem toen gevraagd of hij ook een tip voor mij had. Hij zei dat het herstel net zo belangrijk is als de training. Dus dat ik na een training of wedstrijd goed moet uitrusten en goed moet eten. Daar probeer ik samen met mijn coach Caro nu wel op te letten.

Feest in het Special Olympics Dorp

Op de zaterdagavond was het  feest voor alle deelnemers in het Special Olympics Dorp. Het dorp is de plek waar de sporters overnachten, eten, drinken en ontspannen. Aan het begin van de feestavond werd ook alvast het stokje van de Nationale Spelen overgedragen aan de organisator in 2020; Den Haag! De organisatie van Den Haag hoopt er minimaal net zo’n grootschalig evenement van te maken als in de Achterhoek.

 “Het is een lang weekend voor de sporters én coaches maar het is ook genieten. Niemand wil naar huis, maar iedereen is toch ook wel weer blij om in zijn eigen bedje te kunnen slapen” zegt coach Caro.

Sander is het daar wel mee eens. Hij deed dit weekend mee aan drie onderdelen; de 200m, 1.500m en aan het kogelstoten. Op zaterdag deed hij de divisioningswedstrijden* ter voorbereiding op de finales van de zondag. Dat betekende dus in totaal zes wedstrijden in de warmte van de atletiekbaan (ongeveer 30 graden!). “Ik ben wel blij. Op de 200m werd ik 5e, bij de 1.500m 7e, maar bij het kogelstoten heb ik goud gewonnen! Ik gooide 7 meter 78.” aldus een trotse Sander.

* Tijdens divisioningswedstrijden worden sporters naar prestatieniveau ingedeeld in categorieën. Binnen deze categorie wordt er gestreden om de medailles. Zo is iedere wedstrijd een eerlijke en gelijkwaardige strijd en kan iedere sporter, ongeacht zijn niveau, succes beleven.

**Fotografie door Bart Weerdenburg en Rachelle Photography