Fanta Facts, alles over Fanta | Coca-Cola NL

Fanta Facts, alles over Fanta | Coca-Cola NL

Het grote verschil met Coca-Cola, naast de smaak, is dat Fanta geen Amerikaanse, maar een Europese oorsprong heeft!

 

Made in Essen & Napels

In 1940 konden Duitse bottelaars niet aan de juiste grondstoffen komen om Coca-Cola te produceren, door de Tweede Wereldoorlog was er schaarste. Daarom ontwikkelden zij een soortgelijk drankje met ingrediënten die beschikbaar waren in Duitsland zelf, om zo de productie en de fabriek in stand te houden. De naam Fanta is afgeleid van de Duitse woorden ‘fantastisch’ en ‘fantasievoll’ (fantasierijk) en het drankje bestond toen voornamelijk uit wei en appelpulp. Fanta kreeg de welbekende sinaasappelsmaak van de bottelaar in Napels, Italië in 1955 en sindsdien wordt het zo wereldwijd gedronken.

 

Over smaak valt te twisten

Er zijn wereldwijd ongeveer 90 Fanta smaken, maar Fanta Orange is bijna overal wel in het assortiment. Je zal vast wel eens gezien en geproefd hebben dat Fanta Orange bijvoorbeeld in Spanje een diepere oranje kleur heeft en wat anders smaakt dan Fanta uit Nederland. Dit komt doordat Coca-Cola rekening houdt met de voorkeur van consumenten in verschillende landen. Dit testen we lokaal voor- en nadat we onze producten op de markt brengen. Het verschil tussen de Spaanse en Nederlandse Fanta Orange wordt bepaald doordat Spanjaarden liever voor een intensere kleur en een zoetere smaak kiezen. En dat is simpel te verklaren; de sinaasappels in Spanje zijn van nature intenser van smaak en dieper van kleur dan de geïmporteerde sinaasappels die je op de Nederlandse markt vindt. De verse jus d’orange die je in Spanje perst is dus veelal donkerder en zoeter dan de Nederlandse variant, en daar zijn onze smaakvoorkeuren en –verwachtingen (vaak onbewust) op gebaseerd.

 

 

Zoveel om uit te kiezen

Fanta is inmiddels meer dan alleen sinaasappelsmaak. We hebben in Nederland een groot aanbod aan Fanta varianten in de schappen liggen en we blijven innoveren.