Waarom zijn de blikjes rond | Coca-Cola NL

Waarom zijn de blikjes rond | Coca-Cola NL

De belangrijkste redenen zijn om het productieproces te versnellen, voordeliger en duurzamer te maken.

 

Duurzaam en voordelig

Voor een blikje van 0,33ml is er ongeveer 310 cm² aluminium materiaal nodig. Als we een rechthoekig blikje zouden maken van dezelfde grootte, hebben we 340 cm² materiaal nodig. Dat is ongeveer 10% meer verpakkingsmateriaal voor dezelfde hoeveelheid frisdrank.

Blikjes worden gemaakt door een plat stuk aluminium in een cilindrische vorm te persen. Als massief materiaal vervormd moet worden, zorgen hoeken en bochten natuurlijk voor een probleem. We zouden meer materiaal kunnen toevoegen of het beter bestand maken tegen de extra belasting. Dit moeten we dan voor de hele verpakking doen, waardoor de vlakke zijden meer materiaal bevatten dan nodig is. De productie van cilindervormige verpakking is dus duurzamer en voordeliger.

 

Sneller vullen en bedrukken

Na de productie worden de blikjes bedrukt en voorzien van een beschermlaag. Ook het bedrukken van een cilindervorm is voordeliger en gebeurt sneller dan bij een rechthoekige vorm. Het blikje wordt in één beweging tegen een drukrol geduwd totdat het rondom bedrukt is. Bij een rechthoekige verpakking wordt elke zijde apart bedrukt, wat meer tijd in neemt. Ook wordt er dan meer inkt verbruikt, wat het proces duurder maakt.

Na bedrukking worden de blikjes gevuld. Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden. Rechthoekige verpakkingen moeten bijgestuurd worden en zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen schuiven. Hierdoor vertraagt het vulproces en raken de verpakkingen beschadigd. Cilindervormen rollen tegen elkaar aan waardoor er sneller gevuld kan worden.