Als je in Nederland een fles Coca-Cola koopt, besef je misschien niet hoe deze wordt gemaakt en welke voordelen dat oplevert voor de Nederlandse economie. Daarom hebben we Steward Redqueen gevraagd om te evalueren hoe Coca-Cola bijdraagt aan de economie als geheel en aan lokale gemeenschappen in het bijzonder. Zij onderzochten hoe onze Nederlandse onderneming banen en inkomens door het hele land ondersteunt. Verder keken ze naar hoe onze langetermijnstrategie voor uitbreiding van ons bedrijf op duurzame wijze de productiesector van het land ondersteunt. Graag laten we jullie zien dat er meer schuilt in een fles dan je in eerste instantie zou denken.

80% van onze producten wordt gemaakt in Nederland

Wij zijn een lokale onderneming met een krachtige regionale aanwezigheid en we zijn er trots op dat we al bijna 90 jaar in Nederland actief zijn. Onze producten worden gemaakt in onze fabriek in Dongen, waar we het afgelopen jaar (2016) 580 miljoen liter frisdrank hebben geproduceerd. We gebruiken Nederlands water, suiker gemaakt van Nederlandse suikerbieten en we kopen een deel van onze blikjes in Nederland.

Eén baan ondersteunt achttien andere

Coca-Cola heeft in Nederland 725 mensen in dienst voor de productie, distributie, verkoop en marketing van onze frisdranken, 21% van de banen in de Nederlandse frisdranksector1. Naast deze directe banen ondersteunt elke medewerker bij Coca-Cola steunt achttien indirecte banen. Dat zijn in totaal maar liefst 13.500 banen in Nederland, evenveel als de helft van het aantal inwoners van Dongen2. Van de indirecte banen worden er 760 ondersteund door de inkoop van goederen en diensten en zijn er 12.800 gerelateerd aan de verkoop aan horeca en supermarkten3. Onze directe en gerelateerde medewerkers verdienen in totaal een salaris van € 516 miljoen. Dit betekent dat wij indirect bijdragen aan de groei van tal van ondernemingen, inclusief 1.600 Nederlandse leveranciers.

Bijdrage van €1,3 miljard aan BBP

De productie en verkoop van Coca-Cola-producten draagt jaarlijks € 1,3 miljard bij aan de Nederlandse economie (0.3% van het Nederlandse BBP)4. Een groot deel daarvan, namelijk € 472 miljoen, gaat naar de overheid in de vorm van belastingen5. Om een indruk te geven van de ordegrootte: met dit bedrag kunnen 50.000 Nederlandse studenten een jaar studeren (18% van het totaal). Elke € 1 aan inkomsten bij Coca-Cola genereert € 8 aan extra waarde in de rest van de Nederlandse economie door het leveren van een bijdrage aan salarissen, winst voor bedrijven en overheidsinkomsten. Van elke € 1 die consumenten besteden aan Coca-Cola, blijft 72% binnen Nederland. Deze positieve economische impact is verspreid over een groot aantal sectoren en staat voor 0,2% van het Nederlandse BBP. Daarnaast genereren we jaarlijks ook € 50 miljoen aan exportinkomsten.

1 Aantal banen in de Nederlandse frisdranksector: 3527 (Bron: Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen)
2 Totale werkgelegenheid: 7.0 miljoen (FTE, 2016)
3 Banen gerelateerd aan de verkoop van Coca-Cola producten kunnen in mindere mate worden geattribueerd aan Coca-Cola omdat deze ook zouden bestaan bij de verkoop van geïmporteerde producten.
4 Nederlands BBP: €694 miljoen (Eurostat, 2016)
5 Totale belastinginkomsten: €166 miljard (Eurostat, 2016)