Suiker in Coca-Cola: 10 vragen beantwoord | Coca-Cola NL

Suiker in Coca-Cola: 10 vragen beantwoord | Coca-Cola NL

We vinden het belangrijk dat je kan kiezen of en hoeveel suiker en dus calorieën je inneemt. Daarom bieden we een brede selectie van lekkere calorievrije en caloriearme frisdranken.  

 

Suiker is een veelbesproken onderwerp bij Coca-Cola en daarom zetten we hier de 10 veel gestelde vragen voor je op een rij.

 

1. Wat is suiker?

 

Suiker behoort tot de koolhydraten en die geven je lichaam energie. Er zijn verschillende soorten suiker, bijvoorbeeld:
-  sucrose, dat je ook kan kennen als sacharose of tafelsuiker. Dit is afkomstig uit suikerbiet of suikerriet.
-  fructose, oftewel vruchtensuiker die je ook tegenkomt in honing, fruit en groenten.
-  glucose, de bekende brandstof van ons lichaam die je ook kan innemen. Dan heet het dextrose of druivensuiker.

 

2. Hoeveel calorieën zitten er in een gram suiker?

 

1 gram suiker bevat 4 kcal.

 

3. Waar zit suiker in?

 

Je vindt suiker terug in onder meer chocolade, snoep en gezoete dranken. Ook fruit, zuivel, granen, brood, pasta, honing en groente bevatten suiker.

 

4. Hoeveel suiker mag ik dagelijks innemen?

 

De dagelijkse referentie-inname (RI) suiker voor een volwassene is volgens het Voedingscentrum 90 gram. Suiker kan onderdeel zijn van een gebalanceerde leefstijl, mits sprake is van een gematigde consumptie.

 

5. Kan je verslaafd raken aan suiker?

 

Nee, want suiker is niet verslavend zoals verschillende wetenschappelijke studies ook bevestigen. Suiker maakt al eeuwenlang deel uit van ons voedingspatroon en zowat iedereen heeft een aangeboren ‘zin in zoet’. Als je stopt met het consumeren van suiker krijg je geen ontwenningsverschijnselen zoals bij alcohol, tabak en drugs. Je gaat er niet meer van eten om hetzelfde (prettige) gevoel te krijgen en de behoefte aan suiker neemt niet toe als je het een tijdje niet geconsumeerd hebt. 

 

6. Waarom zit er suiker in Coca-Cola?

 

Suiker is één van de ingrediënten van Coca-Cola regular. We voegen suiker toe aan Coca-Cola en andere dranken om ze zoet te maken. Dit geeft onder andere Coca-Cola de kenmerkende smaak waar veel mensen zo van houden. Ook draagt het bij aan het ‘mondgevoel’.

 

7. Hoeveel suiker zit er in Coca-Cola, Coca-Cola life, Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar?

 

Coca-Cola regular - een glas van 250 ml bevat 27 gram suiker.

Coca-Cola light taste bevat geen suiker - 250 ml bevat minder dan 1 calorie. In plaats van suiker gebruiken we een mix van zoetstoffen.

Coca-Cola zero sugar bevat 0% suiker. We gebruiken mix van zoetstoffen om Coca-Cola zero een zoete smaak te geven.

 

8. Welke Coca-Cola producten zijn suikervrij?

 

Coca-Cola wil consumenten keuze bieden. In Nederland bieden we bij veel van onze merken een calorievrij of caloriearm alternatief.  

 

9. Hoe zorgt Coca-Cola ervoor dat we niet teveel suiker consumeren?

 

We bieden voor verschillende dranken calorievrije of caloriearme alternatieven. Ook kan je kiezen voor verschillende verpakkingsgroottes. Coca-Cola is zich ervan bewust dat je graag inzicht wilt in de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Op de verpakkingen vind je daarom duidelijke informatie over de samenstelling van onze producten. Zo kan je een weloverwogen keuze maken. 

 

10. Waar komt de suiker in Coca-Cola eigenlijk vandaan?

 

In Nederland is het grootste deel van de suiker die we gebruiken om onze dranken te maken afkomstig uit suikerbieten van Nederlandse bodem.