Het verschil tussen natuurlijk mineraalwater, bronwater en kraanwater

Het verschil tussen natuurlijk mineraalwater, bronwater en kraanwater

Eigenlijk zijn er maar twee soorten water. Zoals water dat van nature zuiver en geschikt is om te drinken. En water dat behandeld moet worden om er drinkwater van te maken, zoals kraanwater. Kraanwater kan ook uit oppervlaktewater komen. Het van nature zuivere water uit de ondergrond kan worden verdeeld in mineraal- en bronwater. Mineraalwater is puur natuur en ondergaat geen enkele chemische behandeling. Bovendien is de bron goed beschermd tegen vervuiling.

 

Mineraalwater: lekker én verantwoord

Mineraalwater is van nature zuiver en komt uit de best beschermde en meest zuivere natuurlijke bronnen. Het water is afkomstig van water dat in de grond zakt, zoals regenwater of gesmolten sneeuw. Dit water trekt in de bodem en reist door verschillende ondergrondse lagen. Uiteindelijk verzamelt het water zich in bronnen die soms honderden meters diep liggen.

Het mineraalwater verkrijgbaar in Nederland is met recht een lokaal product: 98 procent van het mineraalwater op de Nederlandse markt komt uit Nederland of net over de grens uit België. De kwaliteit is gecontroleerd, wat betekent dat je altijd het lekkerste water van een goede kwaliteit drinkt. Mineraalwater bevat geen calorieën. Kortom: een ideale natuurlijke dorstlesser!

“Water staat niet alleen garant voor de verzorgende werking op ons lichaam, maar kent tevens een ongekend pallet aan smaken. De smaak van water hangt, net zoals bij wijn, voor een groot deel af van de landbodem die haar voedt. De vele mineralen die water bevat zijn onlosmakelijk verbonden met de smaakgewaarwording”, zegt Mariëlle Thiadens, Watersommelier bij de Waterproeverij.nl.  

 

Wat is nou precies het verschil tussen mineraal-en bronwater?

Natuurlijk mineraalwater komt altijd uit dezelfde natuurlijke bron, zoals in Chaudfontaine. De naam van de bron is erkend en dat waarborgt een constante kwaliteit. Bronwater kan uit verschillende natuurlijke bronnen komen en hoeft niet altijd van constante kwaliteit te zijn, omdat de samenstelling steeds verschilt. Natuurlijk mineraalwater wordt direct in flessen gebotteld zonder behandeling als het uit de grond wordt gehaald. Bronwater mag eerst vervoerd worden en daarna in flessen gebotteld.

 

Al aan de bron geschikt voor consumptie

Mineraal- en bronwater hebben een natuurlijke oorsprong. Bij leidingwater kan dat anders zijn. Soms is het afkomstig uit het grondwater, maar soms ook uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) of een combinatie hiervan. Bronwater is direct aan de bron al veilig voor consumptie. In tegenstelling tot kraanwater, dat meestal eerst intensief chemisch en/of bacteriologisch moet worden behandeld voordat we het kunnen drinken.

 

Natuurlijke reis van 60 jaar

Slechts 1% van de drinkwaterbronnen ter wereld is thermaal. Chaudfontaine behoort tot deze exclusieve categorie. Het natuurlijke mineraalwater wordt door de aarde verwarmd en ontspringt met een temperatuur van 37°C. Vandaar de naam Chaudfontaine, oftewel ‘warme fontein’. Het natuurlijke mineraalwater ontspringt vanuit een thermale bron. Het water heeft een reis van tenminste 60 jaar afgelegd door rotslagen tot wel 1.600 meter diep en wordt goed beschermd door de natuur. Daardoor is het natuurlijke mineraalwater uitzonderlijk zuiver en goed van smaak. Chaudfontaine is als eerste mineraalwaterbottelarij in Europa sinds 2013 meermaals bekroond met het gouden European Water Stewardship-certificaat voor duurzaam waterbeheer en bescherming van de bron.

De consumptie van mineraal- en bronwater past perfect in een gebalanceerde leefstijl. Je kan dus met een gerust hart volop variëren met plat, licht-bruisend  of bruisend mineraal- of bronwater!