Wist je dat de moderne Koreaanse chef-koks steeds vaker Sprite gebruiken? De verfrissend zoete, maar ook licht zurige smaak van Sprite is populair. Bovendien zorgt het koolzuur voor een extra bruisende priksensatie in sauzen en marinades.

Van de toko en afhaalchinees tot all-you-can-eat sushi en Thaise restaurants: Nederlanders zijn gek op Aziatisch eten. Ook overheerlijke gerechten uit de Koreaanse keuken, zoals bulgogi (gemarineerd rundvlees), kimchi (groentegerecht) en kalbi (spareribs) staan steeds vaker op het menu.

Verrassend ingrediënt

Aziatisch eten heeft een uitgesproken smaak, dankzij het gebruik van ingrediënten zoals verse gember, knoflook, lente-ui, sesamolie, sojasaus en chilipasta. Koreaans eten kenmerkt zich door een goede balans tussen zout, pittig, maar ook veel zoet en zuur. In de traditionele Koreaanse keuken wordt suiker gebruikt, maar in sommige restaurants gebruiken de koks een ander verrassend ingrediënt, namelijk Sprite!

Koreaanse cider

De Koreaanse versie van Sprite wordt vaak ‘cider’ genoemd in recepten. Het is een goede vervanger voor het dure mirin, een zoete Japanse rijstwijn met weinig alcohol. Sprite voegt suiker, een lemon-lime smaak en een bruisend element toe aan een gerecht. Daarom is het een handige kant-en-klare mix voor marinades en sauzen. Het koolzuur kan er zelfs voor zorgen dat vlees malser wordt.