In 1928 kwam Coca-Cola voor het eerst naar Nederland. We waren namelijk hoofdsponsor van de Olympische Spelen in Amsterdam. De schepen die de Amerikaanse atleten naar Nederland vervoerden, stonden vol met kratjes Coca-Cola. En zoals je weet: we zijn nooit meer weggegaan.

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 maken de Nederlanders voor het eerst kennis met Coca-Cola. De frisdrank slaat zo aan dat in 1930 de NV Nederlandsche Coca-Cola Maatschappij wordt opgericht. De Maatschappij bestaat uit vier personen, onder wie twee verkopers, en de ‘fabriek’ bevindt zich in een Amsterdams grachtenpand. De kelder werd gereserveerd voor de productie en op de eerste etage was het kantoor.

Eerste bottelarijen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Rotterdamse bottelarij gebombardeerd. Door gebrek aan grondstoffen was het tot 1945 onmogelijk om Coca-Cola te produceren in Nederland. Na de bevrijding ontdekten de Canadezen de verwoeste Coca-Cola fabriek in Amsterdam, die weer werd opgebouwd. Suiker was niet meer op de bon en dus werd de productie van Coca-Cola weer op grote schaal hervat. In 1948 vestigt de eerste zelfstandige bottelaar zich in Alphen aan de Rijn. Al gauw volgen er meer, in verschillende steden. Begin jaren ‘50 werd er voor het eerst Coca-Cola geproduceerd in de fabriek in het Noord-Brabantse Dongen.

Coca-Cola Enterprises Nederland

In 1988 werden alle bottelarijen samengevoegd tot de Nederlandse Coca-Cola Bottelmaatschappij (NCCB). De NCCB werd in 1992 omgedoopt in Coca-Cola Beverages Nederland BV. Vanwege de overname in 1999 door Coca-Cola Enterprises Incorporate - 's werelds grootste bottelaar van Coca-Cola producten - verandert de naam in Coca-Cola Enterprises Nederland. Op 1 juni 2016 werd Coca-Cola Enterprises Nederland een dochter van Coca-Cola European Partners.

Nederlandse productie

Coca-Cola telt in Nederland 800 medewerkers, waarvan de ruime meerderheid werkt in de Coca-Cola fabriek in Dongen. Want van al onze producten die je in Nederland kan kopen, is 85% afkomstig van Nederlandse bodem. In Dongen maken we ook nog eens gebruik van lokale ingrediënten. Zo is het suiker afkomstig van duurzaam geteelde Nederlandse suikerbieten en gebruiken we water uit de lokale mineraalwaterbron De Wildert.